7 έως 9 ώρες είναι καλό να κοιμάστε
O ύπνος είναι χρυσός κατά τους επιστήμονες και όσοι τον χάνουν δεν χάνουν μόνο μέρος της ενέργειας και της ευεξίας τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και πόντους… εξυπνάδας. Περίπου 7 με 8 ώρες ύπνος το βράδυ και 30 λεπτά με 1 ώρα το μεσημέρι είναι απαραίτητες για το σύγχρονο άνθρωπο. O καλός ύπνος διώχνει την ένταση, την κούραση, εξασφαλίζει τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής ισορροπίας. Oι επιστήμονες χρόνια τώρα προσπαθούν να καταλάβουν γιατί οι άνθρωποι χρειάζονται τον ύπνο. Σύμφωνα με το νευρολόγο Στάνλεϊ Κορέν, για κάθε ώρα ύπνου που χάνουμε ο δείκτης ευφυΐας μας μειώνεται προσωρινά κατά μία μονάδα. Κατά έναν άλλον ειδικό της νευροεπιστήμης, τον Μάθιου Γουόκερ του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, η έλλειψη ύπνου μάς κάνει παράτολμους, συναισθηματικά εύθραυστους και σωματικά ευάλωτους στις μολύνσεις, ενώ δυσκολεύει την αυτοσυγκέντρωση. O ίδιος επιστήμονας πιστεύει ακόμα ότι ο ύπνος ενισχύει τη μνήμη μας, καθώς μία τουλάχιστον ζωτική λειτουργία του ύπνου συνδέεται άμεσα με τη μάθηση και τη μνήμη. «Αν κάποιος κοιμηθεί για λίγη ώρα με βαθύ ύπνο, οι επιδόσεις της μνήμης του όσον αφορά γεγονότα και πληροφορίες βελτιώνονται σε σχέση με κάποιον που δεν κοιμάται», υποστηρίζει ο Μάθιου Τάκερ, ερευνητής στο «Ιατρικό Κέντρο» της Βοστόνης. Όσοι κοιμούνται φυσιολογικά φτάνουν σε αυτό το στάδιο μετά από 20 λεπτά ύπνου και μένουν σε αυτό για 1 ώρα. Ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι άνθρωποι που σε καθημερινή βάση κοιμούνται λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα ή έχουν διαταραγμένο ύπνο, παρουσιάζουν μεγαλύτερη θνησιμότητα. Σε ό,τι αφορά τώρα το μεσημεριανό ύπνο, είναι βέβαιο ότι ανανεώνει τις σωματικές και πνευματικές σας δυνάμεις για να συνεχίσετε πιο αποδοτικά το πρόγραμμα της ημέρας.


30 λεπτά την ημέρα να περπατάτε
Περπατώντας κανείς 30 λεπτά την ημέρα, προστατεύει την καρδιά και τα αγγεία του, περιορίζει τον κίνδυνο να εμφανίσει διαβήτη, μειώνει τα λιπίδια στο αίμα του και βελτιώνει την αναπνευστική του λειτουργία. Oι ειδικοί έχουν υπολογίσει ότι κατά μέσο όρο η καθημερινή μας κίνηση (για να σηκωθούμε από το κρεβάτι, να πλυθούμε, να φάμε, να πάμε στη δουλειά μας, να κάνουμε τις δουλειές στο σπίτι κλπ.) αντιστοιχεί σε περίπου 5.000 βήματα. Αν θέλουμε να βελτιώσουμε την υγεία μας, θα πρέπει να κάνουμε άλλα 4.000 βήματα την ημέρα, που αντιστοιχούν:
● Σε μισή ώρα γρήγορου περπατήματος.
● Σε 15 λεπτά τρέξιμο, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, ποδήλατο, βόλεϊ ή κολύμπι.
● Στην καύση 1.000 θερμίδων την εβδομάδα. Για να το καταλάβουμε αυτό,
αρκεί ίσως να ξέρουμε ότι με κάθε λεπτό έντονου περπατήματος καίμε περίπου 5 θερμίδες, ενώ με κάθε λεπτό τζόγκινγκ καίμε περίπου 10 θερμίδες.



5 λεπτά την ημέρα να γελάτε
Το γέλιο χαλαρώνει, συμβάλλει στη θετική σκέψη, απαλύνει το βάρος των προβλημάτων μας. Το γέλιο είναι θεραπευτικό, λένε οι ειδικοί:
● Τονώνει το αναπνευστικό μας, αφού «βαθαίνει» την αναπνοή και αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο οξυγονοθεραπείας. Όταν γελάμε, ο αέρας μέσα στα πνευμόνια μας κινείται με ταχύτητα 120 χλμ. /ώρα.
● Κινεί το διάφραγμα κι έτσι γίνεται ένα εσωτερικό μασάζ σε όλη τη σπλαχνική κοιλότητα, με αποτέλεσμα να λειτουργεί καλύτερα το πεπτικό σύστημα και να μειώνονται συμπτώματα αεροφαγίας, δυσπεψίας κλπ.
● Βελτιώνει την οξυγόνωση των μυών του προσώπου.
● Καταπολεμά το στρες, ενεργοποιώντας την έκκριση ενδορφινών (ορμόνες της χαράς), και μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης (ορμόνες του στρες).
● Βοηθά στη γρηγορότερη ανάρρωση. Σε πολλά νοσοκομεία του εξωτερικού υπάρχουν «αίθουσες γέλιου», για να βοηθήσουν τους ασθενείς να αναρρώσουν πιο γρήγορα.




25 λεπτά την ημέρα να ακούτε μουσική
Πριν μερικά χρόνια, η ευεργετική δράση της μουσικής ήταν αμφιλεγόμενη. Την τελευταία όμως δεκαετία, αρκετές διεθνείς έρευνες έχουν επιβεβαιώσει τη θεραπευτική της δράση. Η μουσική ηρεμεί τον εγκέφαλο και μειώνει τις ορμόνες του στρες. Τα αγγεία αρχίζουν να διαστέλλονται, ενώ μειώνονται οι καρδιακοί παλμοί και η αρτηριακή πίεση. Μια έρευνα με επιληπτικούς έδειξε ότι η ακρόαση μιας συγκεκριμένης σονάτας του Μότσαρτ μπορεί να μειώσει τον αριθμό και τη σοβαρότητα των επιληπτικών κρίσεων, δηλαδή να αποκαθιστά τη λειτουργία του εγκεφάλου, που στην περίπτωση της επιληψίας παθαίνει ένα είδος αρρυθμίας. Μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε ότι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε by-pass είχαν ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση όταν άκουγαν ειδικά επιλεγμένη μουσική.
Αφιερώστε 25 λεπτά κάθε μέρα για να ακούτε μουσική, επειδή η μουσική συμβάλλει: ● Στη μείωση του στρες
● στην ανακούφιση του πόνου● στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ● στη βελτίωση αναπνευστικών προβλημάτων● στην ανάρρωση ασθενών με καρδιακά προβλήματα● στην αντιμετώπιση της αϋπνίας● στην ταχύτερη έξοδο των πρόωρων μωρών, από το θάλαμο νεογνών ● στο συντονισμό του προβληματικού βαδίσματος ασθενών που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον.
Καθοριστικό ρόλο παίζει και το είδος της μουσικής. Για να αποφορτιστείτε από το στρες, επιλέξτε μουσική σε ρυθμούς andante, δηλαδή «με αργό τέμπο». Πρέπει, με άλλα λόγια, να έχει τόσα μπιτ, τόσους δηλαδή χτύπους, όσους και οι παλμοί της καρδιάς σε ηρεμία (60-75 το λεπτό). Ακούστε λοιπόν κλασική μουσική, τζαζ ή επιλεγμένη ελληνική μουσική (π.χ. Χατζιδάκι). Περισσότερα, για τις επιδράσεις της μουσικής στη σελίδα 88 του Vita από τον αμερικανό αναισθησιολόγο-μουσικοθεραπευτή δρ. Fred Schwarz.


3 έως 5 ημέρες την εβδομάδα πρέπει να ασκείστε
Σύμφωνα με την Αμερικανική Αθλητιατρική Εταιρεία, η συχνότητα που προτείνεται να γυμνάζεστε είναι 3-5 φορές την εβδομάδα. Η διάρκεια της άσκησης μπορεί να είναι 45 λεπτά. Η συστηματική άσκηση:
● Βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς.
● Μειώνει τη χοληστερίνη.
● Προλαμβάνει την οστεοπόρωση, ιδιαίτερα για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
● Αυξάνει την ενεργητικότητά σας.
● Βελτιώνει το κυκλοφορικό και το αναπνευστικό σας σύστημα μέσω της αερόβιας λειτουργίας.
● Αυξάνει το βασικό μεταβολισμό.
● Βελτιώνει την ψυχική σας διάθεση, επειδή αυξάνει την έκκριση ορμονών με φυσική αντικαταθλιπτική δράση.



85 εκατοστά να είναι η περιφέρεια της μέσης σας
Το ανώτατο όριο που πρέπει να φτάνει η περιφέρεια της μέσης σας αν είστε γυναίκα είναι τα 85 εκ. και αν είστε άνδρας τα 95 εκ. Η υπέρβαση αυτών των αριθμών σχετίζεται με κίνδυνο καρδιοπάθειας. Oι ειδικοί επισημαίνουν ότι το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά σημαίνει αυξημένο κίνδυνο για την υγεία συγκριτικά με το λίπος που κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλο το σώμα. Υπάρχει και ένα άλλο όριο το οποίο πρέπει να σεβαστείτε. Αυτό είναι 0,95 αν είστε άνδρας και 0,80 αν είστε γυναίκα. Πώς θα το υπολογίσετε; Μετρήστε τη μέση σας στο ύψος του αφαλού και στη συνέχεια στο πιο φαρδύ σημείο της περιφέρειας των γοφών σας και διαιρέστε το πρώτο με το δεύτερο. Αν για παράδειγμα η μέση σας είναι 70 εκ. και οι γοφοί σας 95 εκ., τότε η αναλογία της μέσης σας προς τους γοφούς σας είναι 0,73. Αξιολογήστε αυτό το πηλίκο με βάση τον παρακάτω πίνακα:

Αν είστε άνδρας
Φυσιολογική τιμή: Κάτω από 0,95.
Προσοχή: Ξεκινήστε αμέσως δίαιτα αν το πηλίκο που βρήκατε ξεπερνά τη μονάδα.
Αν είστε γυναίκα
Φυσιολογική τιμή: Κάτω από 0,80.
Προσοχή: Αν το πηλίκο που βρήκατε ξεπερνά το 0,85.






1 ποτηράκι κρασί να πίνετε για μακροζωία
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Oι ειδικοί πιθανολογούν ότι αυτό συμβαίνει γιατί το αλκοόλ ανεβάζει την καλή χοληστερίνη και επίσης μειώνει τη συγκολλητικότητα των αιμοπεταλιών. Σε μικρές δόσεις έχει ηρεμιστική και χαλαρωτική δράση, καθώς δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα και μειώνει λίγο και την πίεση. Μπορεί, επίσης, να επηρεάσει θετικά την ερωτική επιθυμία γιατί, επιδρώντας στο κεντρικό νευρικό σύστημα, βοηθά στην άρση των αναστολών.
Η σύσταση είναι να πίνει κανείς ένα ποτηράκι κρασί με το φαγητό του, ώστε να υπάρχει βραδύτερη απορρόφηση του αλκοόλ και να ελαχιστοποιείται έτσι η πιθανότητα κατάχρησης. Κι ενώ και το ουίσκι (1 δόση) παρέχει προστασία από τη στεφανιαία νόσο, ωστόσο το κόκκινο κρασί θεωρείται μεγαλύτερος «φίλος» της καρδιάς, επειδή περιέχει και πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν προστατευτικά στο καρδιαγγειακό σύστημα.




8 ποτήρια νερό να πίνετε καθημερινά
Ένας μέσος υγιής άνθρωπος δεν χρειάζεται να καταναλώνει πολύ μεγάλες ποσότητες νερού. Oχτώ ποτήρια την ημέρα είναι αρκετά για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού του. Σύμφωνα με μελέτη αμερικανών νεφρολόγων από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στη Φιλαδέλφεια, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο «Journal of the American Society of Nephrology», το να πίνει κανείς μεγάλες ποσότητες νερού δεν βλάπτει, ούτε όμως και βελτιώνει αισθητά την υγεία.


5 γεύματα να τρώτε στη διάρκεια της ημέρας
Είναι σημαντικό να τρώτε λιγότερο και πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά λιγότερες φορές και μεγαλύτερες ποσότητες. Πέντε γεύματα, 2 κύρια δηλαδή και 3 ενδιάμεσα, είναι ό,τι πρέπει για να μην πεινάτε, να διατηρείτε τον αυτοέλεγχό σας, να διευκολύνετε την πέψη και να λειτουργεί ο οργανισμός σας με ομαλούς ρυθμούς. Επιπλέον, τα μικρά συχνά γεύματα βοηθούν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού σας.



0 τσιγάρα μπορείτε να καπνίζετε
Αν από αύριο κόψετε το κάπνισμα, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνετε παιδί, αφού το κάπνισμα επηρεάζει τη γονιμότητα και στα δύο φύλα. Αν είστε γυναίκα, έχετε επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες να καθυστερήσετε την εμμηνόπαυση, γιατί στις καπνίστριες η περίοδος σταματά συνήθως νωρίτερα από ό,τι στις υπόλοιπες γυναίκες. Επιπλέον, έχετε:
● Διπλάσιες πιθανότητες να μην πάθετε έμφραγμα.
● Τριπλάσιες πιθανότητες να μην πάθετε εγκεφαλικό.
● Εικοσαπλάσιες πιθανότητες να μην πάθετε καρκίνο του πνεύμονα.
● Oκταπλάσιες πιθανότητες να μην πάθετε ρήξη ανευρύσματος.


20 βαθμούς Κελσίου μέσα στο σπίτι
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδανική θερμοκρασία που πρέπει να έχει το εσωτερικό του σπιτιού είναι 20ο C, ώστε να κυκλοφορείτε με άνεση και να ασχολείστε με τις δραστηριότητές σας. Όταν το εσωτερικό του σπιτιού είναι κρύο ή υπερβολικά ζεστό, δημιουργείται αίσθημα δυσφορίας. Η ακατάλληλη επίσης θερμοκρασία αυξάνει τον αριθμό των αφυπνίσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας.