Τα αποκαλυπτικά ρούχα και οι εξορμήσεις στην παραλία, σε λίγο καιρό, δεν συγχωρούν την τριχοφυΐα. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές μέθοδοι αποτρίχωσης που σου εξασφαλίζουν καθαρό αποτέλεσμα και βελούδινη επιδερμίδα. Ποια είναι όμως η καλύτερη για σένα; Πού μπορείς να χρησιμοποιείς ξυραφάκι και πού αποδίδει καλύτερα το κερί; Ποια μέθοδος θα σου εξασφαλίσει μεγαλύτερη διάρκεια; Μάθε όλα τα μυστικά της σωστής αποτρίχωσης, για να μην κόβεις μία και… φυτρώνουν δέκα!





Το ξυραφάκι είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους αποτρίχωσης, καθώς είναι εύκολη, οικονομική, ανώδυνη και γρήγορη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σημεία που πρέπει να προσέξεις:

● Προτίμησε ένα ξυραφάκι με προστατευτική λωρίδα για να αποφύγεις τα κοψίματα και διπλή ή τριπλή λεπίδα για να κάνει πιο βαθύ και αποτελεσματικό ξύρισμα.

● Άπλωσε το σαπούνι ή τον αφρό ξυρίσματος στο σημείο που θέλεις να ξυρίσεις και άφησέ τα να δράσουν για λίγα δευτερόλεπτα. Βοηθά να μαλακώσουν οι τρίχες και να απομακρυνθούν πιο εύκολα.

● Το ξύρισμα είναι ίσως η μόνη ενδεδειγμένη μέθοδος αποτρίχωσης για την περιοχή της μασχάλης (πέρα από το laser). Αντιθέτως, στην περιοχή του «μπικίνι» καλό είναι να το αποφεύγεις, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και επιρρεπής σε ερεθισμούς.

● O όρος «razor burn» χρησιμοποιείται για τον ερεθισμό που μπορεί να προκαλέσει το ξυράφι (σε γυναίκες και άνδρες) και συνδυάζει κοκκινίλα, κνησμό και κόκκινα σπυράκια. Οφείλεται κυρίως στην κακή προετοιμασία της επιδερμίδας πριν το ξύρισμα, στην κακή ποιότητα του ξυραφιού και στις βιαστικές κινήσεις.





Προτίμησε να κάνεις αποτρίχωση από το προηγούμενο βράδυ αν πρόκειται να κάνεις ηλιοθεραπεία ή μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα, για να αποφύγεις το τσούξιμο και τον ερεθισμό.




Αυτό ακριβώς ισχύει με τις κρέμες αποτρίχωσης. Πρόκειται για προϊόντα με χημική σύνθεση που αφαιρεί ανώδυνα και γρήγορα τις τρίχες με τη βοήθεια μιας μικρής σπάτουλας ή σφουγγαριού. Πριν την εφαρμόσεις:

● Κάνε, μια μέρα πριν, ένα τεστ σε μια μικρή επιφάνεια για να διαπιστώσεις αν είσαι αλλεργική στο προϊόν.

● Η επιδερμίδα πρέπει να είναι στεγνή και καθαρή, χωρίς ίχνος από άλλα καλλυντικά προϊόντα (π.χ. κρέμα σώματος).

● Ακολούθησε πιστά τις οδηγίες χρήσης και μην αφήσεις ποτέ το προϊόν στην επιδερμίδα περισσότερο από τον αναγραφόμενο στη συσκευασία του χρόνο.

● Oι τρίχες θα πρέπει να είναι αρκετά μακριές, ώστε η κρέμα να είναι αποτελεσματική. Όσο περισσότερο τη χρησιμοποιείς τόσο θα καθυστερούν οι τρίχες να ξαναφυτρώσουν.




Είναι μικρές, κομψές και χωρούν στο καλοκαιρινό σου νεσεσέρ. Αφαιρούν την τρίχα από τη ρίζα με περιστρεφόμενους δίσκους και ενδείκνυνται για την αποτρίχωση των ποδιών. Το αποτέλεσμα διαρκεί κοντά στις 2 εβδομάδες, αλλά η εφαρμογή της δεν είναι ανώδυνη. Αν επιλέξεις αποτριχωτική μηχανή:

● Η επιδερμίδα σου πρέπει να είναι καθαρή και στεγνή πριν την εφαρμογή και οι τρίχες αρκετά μακριές (κοντά στα 2 χιλιοστά). Μπορείς να εφαρμόσεις ένα scrub ή να τρίψεις την περιοχή με ένα βρεγμένο πανάκι, ώστε να «σηκωθούν» ακόμα και οι πιο κοντές τριχούλες (το ίδιο μπορείς να κάνεις για όλες τις μεθόδους αποτρίχωσης).

● Η εφαρμογή είναι κάπως επώδυνη, αλλά όσο περισσότερο τη χρησιμοποιείς τόσο περισσότερο εξασθενεί η ρίζα της τρίχας και άρα και ο πόνος.

● Χρησιμοποίησε τη μηχανή σε ορθή γωνία σε σχέση με την επιδερμίδα, κατευθύνοντάς την αντίθετα από τη φορά που μεγαλώνουν οι τρίχες. Η λανθασμένη χρήση της σπάει κάποιες τρίχες, οι οποίες στη συνέχεια μεγαλώνουν προς την ανάποδη κατεύθυνση και δημιουργούν πρόβλημα.

● Μετά την εφαρμογή -ιδιαίτερα τις πρώτες φορές- το δέρμα σου μπορεί να ερεθιστεί. Σε λίγες ώρες, όμως, ερεθισμός και κοκκινίλα θα έχουν εξαφανιστεί.





Όποια μέθοδο αποτρίχωσης και αν εφαρμόσεις, χρησιμοποίησε μετά μια ενυδατική κρέμα σώματος.





Η αποτρίχωση με ζεστό ή κρύο κερί σε ταινίες έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια πολλές γυναίκες. Κύρια προτερήματά της είναι ότι αφαιρεί την τρίχα από τη ρίζα και έτσι καθυστερεί την επανεμφάνισή της, είναι αρκετά οικονομική και παρότι σχετικά επώδυνη, ο πόνος συνηθίζεται και μειώνεται με τις επαναλήψεις. Τι χρειάζεται να ξέρεις αν επιλέξεις την αποτρίχωση με κερί:

● Πριν ξεκινήσεις, φρόντισε η επιδερμίδα σου να είναι καθαρή και στεγνή και οι τρίχες να είναι τουλάχιστον 2 χιλιοστά μακριές.

● Αν χρησιμοποιήσεις ζεστό κερί, ακούμπησέ το πρώτα σε ένα μικρό σημείο στο χέρι σου για να σιγουρευτείς ότι είναι χλιαρό και όχι καυτό προς αποφυγή εγκαύματος. Άπλωσε με την ειδική σπάτουλα μια πλούσια στρώση κεριού προς τη φορά που φυτρώνουν οι τρίχες, κόλλησε αμέσως πάνω την ειδική υφασμάτινη ταινία, πίεσέ τη για να σιγουρευτείς ότι κόλλησε καλά… πάρε μια βαθιά ανάσα και τράβηξε απότομα την ταινία αντίθετα προς τη φορά των τριχών.

● Αν χρησιμοποιήσεις κρύο κερί σε ταινίες, τρίψτες καλά ανάμεσα στα χέρια σου για να ζεσταθούν. Πολλές φίλες μου χρησιμοποιούν ακόμα και το ζεστό αέρα από το πιστολάκι για να σιγουρευτούν ότι το κερί έχει ζεσταθεί αρκετά. Εφάρμοσε την ίδια τακτική με τις ταινίες για το ζεστό κερί.

● Αν μείνουν υπολείμματα κεριού πάνω στην επιδερμίδα σου, βρέξε ένα βαμβάκι με baby oil και αφαίρεσέ τα.





Η πιο σύγχρονη, ανώδυνη, αποτελεσματική αλλά και ακριβή μέθοδος αποτρίχωσης. Η δέσμη του laser στοχεύει στη μελανίνη της τρίχας καταστρέφοντάς τη από τη ρίζα. Oι τρίχες εξαφανίζονται από την πρώτη συνεδρία και ανάλογα με την περιοχή, την ποιότητα και την ποσότητα της τριχοφυΐας τα αποτελέσματα διαρκούν από 4-6 εβδομάδες. Χρειάζεται να επαναλαμβάνεις τις συνεδρίες μέχρι να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Oι συνεδρίες που απαιτούνται διαφέρουν από άτομο σε άτομο και από περιοχή σε περιοχή. Η μέθοδος αυτή πρέπει να εφαρμόζεται μόνο από ειδικούς γιατρούς, οι οποίοι αξιολογούν κάθε περίπτωση και κάνουν τους ανάλογους ασφαλείς χειρισμούς.