Στον υγιή τρόπο ζωής, και όχι στα γονίδια, αποδίδουν ισπανοί ερευνητές το μυστικό της μακροβιότητας.
Όπως γράφει η «Επιθεώρηση Γεροντολογίας», οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό αφού μελέτησαν την οστική πυκνότητα και ανέλυσαν τα γονίδια ενός άνδρα ηλικίας 113 ετών από τη νήσο Μινόρκα στις Βαλεαρίδες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ειδικών του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, ο άνδρας δεν έφερε μετάλλαξη του γονιδίου LRP5 που σχετίζεται με την μακροβιότητα, αλλά ούτε και του γονιδίου KLOTHO που συνδέεται με τα καλά επίπεδα οστικής πυκνότητας. Παρόλα αυτά, όλα έδειχναν ότι ο σκελετός του είχε περάσει στη φάση της φυσιολογικής αλλοίωσης εξαιτίας του γήρατος, με αποτέλεσμα να μην έχει υποστεί ποτέ κατάγματα.

Έναν χρόνο αργότερα ο άνδρας πέθανε, ωστόσο οι ειδικοί προχώρησαν στην εξέταση και άλλων μελών της οικογένειας. Παρατήρησαν λοιπόν, ότι η ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή – με βάση τις ντομάτες, το ελαιόλαδο και το ψάρι – σε συνδυασμό με την τακτική φυσική άσκηση αποτελούσαν τους βασικούς παράγοντες για την άριστη κατάσταση της υγείας των υπερηλίκων της οικογένειας.

Όπως έμαθαν μάλιστα, ο προηγούμενος μακροβιότερος άνδρας της Γης μέχρι την ηλικία των 102 ετών, έκανε καθημερινά ποδήλατο και ασχολούνταν με τη φροντίδα του οικογενειακού περιβολιού.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: