Ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης προχώρησαν Έλληνες και Αυστραλοί επιστήμονες.

Όπως αναφέρει η επιθεώρηση «Human Reproduction» που δημοσιεύει την έρευνα, μέχρι τώρα δεν υπήρχε τρόπος αναγνώρισης του «δυνατότερου» εμβρύου με αποτέλεσμα να εμφυτεύονται στη μητέρα περισσότερα από ένα, για να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τώρα όμως οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν κατανοήσει καλύτερα το «προφίλ» των εμβρύων με τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

Στην μελέτη συμμετείχαν 48 Ελληνίδες οι οποίες υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση στο ιατρικό κέντρο «Γένεσις Αθηνών». Οι ερευνητές έλεγξαν το «γενετικό αποτύπωμα» των εμβρύων, αποσπώντας και εξετάζοντας 8-20 κύτταρα, πέντε ημέρες μετά την γονιμοποίησή τους.

Με τον τρόπο αυτό, κατάφεραν να αναγνωρίσουν ποια έμβρυα δεν ήταν κατάλληλα για εμφύτευση και να τα διαχωρίσουν από εκείνα που ήταν. Η συγκεκριμένη μέθοδος προσέφερε τη χαρά της μητρότητας στις 25 από τις 48 γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα, ενώ γεννήθηκαν συνολικά 37 μωρά.

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που συνοδεύουν την εξωσωματική γονιμοποίηση είναι οι πολύδυμες εγκυμοσύνες (δίδυμα, τρίδυμα κτλ) οι οποίες μπορεί να επιβαρύνουν τόσο τον οργανισμό της μητέρας όσο και των ίδιων των μωρών. Τα συγκεκριμένα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά το πρόβλημα.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: