Ομοβροντία από έρευνες ενοχοποιούν χημικές ουσίες πλαστικών υλικών για ανάπτυξη παχυσαρκίας. Έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Ταφτς της Μασαχουσέτης ενοχοποιεί την ουσία βισφενόλη Α (που βρίσκεται σε μπιμπερό, πλαστικά μπουκάλια νερού και κονσέρβες) για ανάπτυξη παχυσαρκίας! Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ουσία επιδρά σε γονίδια και ορμόνες, που ευθύνονται για τη διατήρηση του σωματικού βάρους.

Ήδη σε παλαιότερες έρευνες, η βισφενόλη Α είχε συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, πρόωρης εφηβείας, προβλημάτων γονιμότητας και αποβολών.

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές εξέθεσαν στη βλαβερή χημική ουσία ποντίκια που εγκυμονούσαν ή θήλαζαν τα μικρά τους. Παρατήρησαν λοιπόν, ότι τα νεογνά τους είχαν την τάση να κερδίζουν πιο γρήγορα βάρος από το φυσιολογικό μέσο όρο, ανεξάρτητα από τη φυσική δραστηριότητά τους ή την ποσότητα τροφής που κατανάλωναν.

Μια δεύτερη μελέτη αμερικανών επιστημόνων είχε ως αντικείμενο τις επιπτώσεις του υπερφθορο-οκτανοϊκού οξέος (PFOA), μιας χημικής ουσίας που εντοπίζεται κυρίως σε συσκευασίες πίτσας και αντικολλητικά τηγάνια. Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι αν και τα νεογνά που είχαν εκτεθεί στην ουσία αυτή (όσο ακόμη βρίσκονταν στη μήτρα της μητέρας) ήταν λιποβαρή κατά τη γέννησή τους, γίνονταν υπέρβαρα καθώς μεγάλωναν.

Άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας αποκάλυψε ότι η ουσία τριβουτυλτίνη, η οποία χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και στην κατασκευή πλαστικών σωλήνων νερού, «προγραμμάτιζε» τον οργανισμό των ποντικιών ώστε να παχαίνουν υπερβολικά.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ωστόσο ότι ο τρόπος με τον οποίο επιδρούν οι χημικές ουσίες στα ποντίκια δεν είναι απαραίτητα αντιπροσωπευτικός για τον άνθρωπο.

Τέλος, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας διαπίστωσαν ότι η εφαρμογή σαμπουάν κατά των ψύλλων σε κατοικίδια από εγκύους ανάμεσα στη 13η και 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους, έδειξε να διπλασιάζει τις πιθανότητες της γέννησης ενός αυτιστικού παιδιού. Υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στην δραστική ουσία πυρεθρίνη, η οποία για πρώτη φορά συσχετίζεται με τον αυτισμό.