Σουηδοί επιστήμονες λένε «ναι» στον καφέ, Αμερικανοί ερευνητές λένε «όχι» στο αλκοόλ σχετικά με τον καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που πραγματοποίησαν τα πανεπιστήμια Lund και Μalmoe, 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα συμβάλλουν στην καθυστέρηση της απελευθέρωσης καρκινογόνων μεταβολικών προϊόντων από τις θηλυκές ορμόνες.

Οι ειδικοί μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 450 γυναικών. Κατέγραψαν τις διατροφικές τους συνήθειες και τη συχνότητα με την οποία έπιναν καφέ. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι η θετική επίδραση του καφέ συνδεόταν άμεσα με τη μετάλλαξη ενός γονιδίου. Όσες από τις γυναίκες μάλιστα έφεραν τη συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη, διέτρεχαν 30% μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Παρ’ όλα αυτά οι σουηδοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα δεν μπορούν ακόμη να οδηγήσουν σε ασφαλείς διατροφικές συστάσεις.

Παράλληλα, μελέτη της αμερικανικής οργάνωσης υγείας Kaiser Permanente έδειξε ότι όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνει μια γυναίκα τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η γερμανική επιθεώρηση «Aerzte Zeitung», στην έρευνα έλαβαν μέρος συνολικά περίπου 70.000 γυναίκες, οι οποίες βρίσκονταν υπό παρακολούθηση για ένα διάστημα οκτώ ετών.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τις συνήθειές τους και με την πάροδο των ετών παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν 1-2 ποτά ημερησίως παρουσίαζαν ποσοστό κινδύνου που άγγιζε το 10%, ενώ το ποσοστό εκείνων, που ξεπερνούσαν τα τρία ποτά την ημέρα, εκτοξευόταν στο 30%.