Αγαπητοί φίλοι


Σας ευχαριστώ που δείχνετε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για το blog μου και χαίρομαι ιδιαίτερα που είστε τόσο πολλοί οι λάτρεις των φυτών και του πράσινου.

Λόγοι προσωπικοί με υποχρεώνουν να λείψω από κοντά σας τους επόμενους λίγους μήνες. Θα προσπαθήσω να απαντώ στις ερωτήσεις σας, ζητώ όμως συγγνώμη που αυτό θα γίνεται με κάποια καθυστέρηση. Σύντομα θα είμαι και πάλι κοντά σας για να απαντώ άμεσα στις ερωτήσεις σας.

Σας ευχαριστώ

Ελευθερία Σπαντιδάκη





Ιδέες:
Διακοσμήστε τον κήπο ή τη βεράντα σας με πολλά μικρά φαναράκια, πρωτότυπα κηροπήγια και δάδες ώστε να δημιουργήσετε ένα εντυπωσιακό σκηνικό για τα καλοκαιρινά βράδια. Φτιάξτε στον κήπο σας ένα μικρό σκάμμα με άμμο για να έχουν τα παιδιά να παίζουν. Τοποθετείστε το κάτω από ένα δένδρο με πλούσια σκιά και αφήστε τα παιδιά σας να απολυόσουν τον κήπο και το παιχνίδι. Παράλληλα τοποθετείστε μια κούνια ή μια τραμπάλα από αυτές που υπάρχουν σε όλα τα μεγάλα καταστήματα με παιχνίδια.
Δώστε ένα μικρό παρτέρι στα παιδιά σας και παροτρύνετέ τα να φυτέψουν σπόρους, βολβούς ή μικρά φυτά για τα οποία θα έχουν αποκλειστική ευθύνη. Κάντε τους δώρο τα απαραίτητα εργαλεία για κηπουρική (φτυαράκι, ποτιστήρι, τσουγκράνα, σκαλιστήρι, καπέλο, γάντια και ποδιά) και αφήστε τα να μάθουν να φροντίζουν ένα λουλούδι που έχουν φυτέψει και μεγαλώσει μόνα τους.


Πράσινα νέα:
Οι διάφορες ανθοκομικές εκθέσεις συνεχίζονται σε διάφορους δήμους της Αττικής και των άλλων περιοχών της Ελλάδας. Είναι μια καλή ευκαιρία να αγοράσετε φυτά και λουλούδια για τον κήπο και το μπαλκόνι σας αλλά και να συμβουλευτείτε τους ειδικούς.
Κυκλοφορεί στα ελληνικά ο ανανεωμένος οδηγός φυτών 2 MILAPIANTE που περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή από φωτογραφίες και πληροφορίες δένδρων, θάμνων, αναρριχώμενων αλλά και συμβουλές για χρήσεις, καλλιέργεια και φροντίδα. Παράλληλα, κυκλοφορεί και το 3 MILAPIANTE που παρουσιάζει ποώδη και εποχιακά. Τους οδηγούς θα τους βρείτε σε κέντρα κήπου και βιβλιοπωλεία καθώς και στην εταιρεία ΤΑΝΙ Θάνος Βαϊόπουλος ΕΠΕ που έχει τα δικαιώματα μετάφρασης και έκδοσης στην ελληνική γλώσσα.

Συμβουλές:
Είναι μια όμορφη εποχή για να φυτέψετε αρωματικά σε γλάστρες ή τον κήπο σας για να έχετε φρέσκα για τις σαλάτες, τις σάλτσες και το φαγητό. Φυτέψτε δενδρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, μαϊντανό, ματζουράνα, βασιλικό κ.α..
Φυτέψτε σε γλάστρες βασιλικό, αρμαρόριζα, δενδρολίβανο και κρατήστε μακριά τα ενοχλητικά κουνούπια και τις μύγες. Βάλτε στις ντουλάπες σας λεβάντα ή μέντα για να κρατήσετε τον σκώρο μακριά. Επίσης, ο δυόσμος θα διώξει τα μυρμήγκια από το μπαλκόνι σας.

Ημερολόγιο εργασιών:
• Αφαιρέστε τα υπερώριμα λουλούδια καθώς και τα ξερά κλαδιά.

•Κάντε τα απαραίτητα ψαλιδίσματα για να διατηρήσετε το σχήμα των θάμνων ή της μπορντούρα σας.

•Αφαιρέστε παραφυάδες.

•Συνεχίζουμε τα σκαλίσματα κυρίως στα εποχιακά μας και τα λαχανικά.

•Συνεχίζουμε τις λιπάνσεις. Προσαρμόζουμε το αρδευτικό δίκτυο στις καλοκαιρινές ανάγκες του κήπου και των φυτών μας. Ποτίζουμε κυρίως τις βραδινές ώρες που η πίεση του νερού είναι μεγαλύτερη, δεν χρησιμοποιούμε τον κήπο ή τη βεράντα μας και δεν υπάρχει έντονη διαπνοή.

•Ξεβοτανίζουμε όπου χρειάζεται ενώ καθαρίζουμε από ξερά φύλλα και χόρτα.

•Καθαρίζουμε τον κήπο μας αλλά και έξω από το οικόπεδό μας από τα ξερά χόρτα. Απομακρύνουμε τα κομμένα χόρτα από τον κήπο μας. Με αυτό τον τρόπο προετοιμάζουμε το χώρο μας για ενδεχόμενο πυρκαγιάς. Παράλληλα, αν διαθέτουμε σύστημα πυρόσβεσης θα πρέπει να ελέγξουμε την καλή λειτουργία του. Αν γειτονεύετε με οικόπεδο που πρέπει να καθαριστεί ειδοποιήστε τον ιδιοκτήτη ή τον δήμο να μεριμνήσει το συντομότερο δυνατό.

•Ελέγχουμε για προσβολές από έντομα και ασθένειες και αντιμετωπίζουμε με τον κατάλληλο τρόπο όπου χρειάζεται.


Κήπος και ψυχική ηρεμία
Οι έντονοι ρυθμοί ζωής και ο διαρκής αγώνας με το ρολόι μας αναγκάζουν να βρούμε τρόπους να ξεφύγουμε έστω για λίγο από τα προβλήματα μας με διάφορους τρόπους. Η καλλιέργεια και φροντίδα φυτών ακόμα και σε μια μικρή γλάστρα μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την ψυχική ηρεμία μας. Άλλωστε μια βόλτα στην εξοχή κοντά στη φύση λειτουργεί λυτρωτικά όταν τα προβλήματα δείχνουν άλυτα και μας πνίγουν. Έτσι, επειδή δεν είναι πάντα δυνατή αυτή η φυγή η φροντίδα και καλλιέργεια φυτών στο δικό μας μικρόκοσμο μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την ψυχή και το σώμα μας.
Η μυρωδιές και τα χρώματα των λουλουδιών, τα σχήματα, τα χρώματα και η υφές των βλαστών και των φύλλων έστω και υποσυνείδητα λειτουργεί ως ηρεμιστικό στον εσωτερικό μας κόσμο.
Η καθημερινή φροντίδα μας δίνει την ευχαρίστηση της ανάπτυξης και εξέλιξης που πραγματοποιείται κάθε μέρα. Μας γεμίζει αίσθημα υπερηφάνειας η ανάπτυξη και ευζωία του φυτού μας και τονώνει την εκτίμηση στον εαυτό μας. Μας δίνουν θάρρος και ελπίδα ότι για όλα τα προβλήματα υπάρχει η κατάλληλη λύση. Η κηπουρική είναι μια ενασχόληση που μας δίνει καθημερινά ικανοποίηση, μας παροτρύνει να μάθουμε καινούργια πράγματα άρα μας καλλιεργεί πνευματικά, μας χαλαρώνει και μας βοηθά να γίνουμε πιο δραστήριοι. Επίσης, με την κηπουρική γινόμαστε πιο κοινωνική καθώς αναζητούμε πληροφορίες, λύσεις αλλά και θέλουμε να μοιραστούμε τη χαρά της εξέλιξης.
Ακόμα και στα παιδιά η κηπουρική μπορεί να παίξει ευεργετικό ρόλο. Συμβάλει στην κατανόηση της αξίας της ζωής, αυξάνει την ευθύνη και τα βοηθά να πειθαρχούν και να προγραμματίζουν. Τα χρώματα και η μυρωδιές εξάπτουν τη φαντασία. Και βέβαια η ενασχόληση με την κηπουρική τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται και να προστατεύουν το περιβάλλον και τη φύση.