Πολλά ακούγονται για την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και τα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Ποια είναι η αλήθεια που κρύβεται πίσω από τον πιστό, καλοκαιρινό μας φίλο;

1. Μπορούμε να προστατευθούμε αρκεί να επιλέξουμε τον κατάλληλο δείκτη προστασίας (Sun Protection FactorSPF).
Ο δείκτης προστασίας (SPF) μετρά μόνο την προστασία από στις ακτίνες UVB – οι οποίες είναι υπεύθυνες για τα δυσάρεστα εγκαύματα – και όχι από τις ακτίνες UVA οι οποίες εισχωρούν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ακτίνες UVA μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο DNA και να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν επιλέγουμε αντηλιακό να προσέχουμε πολύ τόσο το SFP όσο και τον δείκτη προστασίας UVA που αναγράφεται ξεχωριστά.

2. Το καλύτερο αντηλιακό είναι αυτό που αναγράφει «ολική προστασία».
Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. «Ολική» προστασία μπορούμε να έχουμε μόνο μέσα στο σπίτι μας, αλλά ακόμα και εκεί οι υπεριώδεις ακτίνες εισέρχονται από τα παράθυρα. Αν και τα ρούχα δεν θεωρούνται «αντηλιακά» παρόλα αυτά ένα λεπτό μπλουζάκι μπορεί να προσφέρει βαθμό προστασίας (SPF) πέντε.
Το ιδανικό για άτομα με λευκή επιδερμίδα θα ήταν να φορούν ρούχα με πυκνή ύφανση και να αποφεύγουν τον ήλιο από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 16:00 το μεσημέρι.

3. Όλα τα αντηλιακά έχουν δοκιμαστεί επιστημονικά.
Αρκετές ενυδατικές κρέμες υπόσχονται προστασία από τον ήλιο, παρόλα αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται.
Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί τονίζουν ότι η αγορά τέτοιων προϊόντων καλό είναι να γίνεται από φαρμακεία.

4.Τα προϊόντα after-sun είναι απλά καλλυντικά και δεν προστατεύουν από τη φθορά που προκαλεί ο ήλιος.
Οι περισσότερες κρέμες after-sun είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες. Έτσι είναι σημαντικό να τις χρησιμοποιούμε και κατά τη διάρκεια της έκθεσής μας στον ήλιο.

5. Πρέπει να χρησιμοποιούμε ακόμη πιο υψηλό δείκτη προστασίας στα σημεία όπου έχουμε πάθει εγκαύματα.
Τα εγκαύματα δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο έως ότου το δέρμα επουλωθεί πλήρως, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει 10-14 μέρες.
Στο σημείο του εγκαύματος το δέρμα είναι πλήρως εκτεθειμένο στη βλαβερή ακτινοβολία, καθώς κατά τους ειδικούς, το προστατευτικό του στρώμα έχει καταστραφεί.

6.Ο καρκίνος του δέρματος μοιάζει με ελιά.
Η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος είναι το κακόηθες μελάνωμα, το οποίο πολλές φορές μοιάζει με μια μεγάλη φακίδα, ή με μελανιά που δεν περνά.
Στη δεύτερη θέση επικινδυνότητας βρίσκεται το καρκίνωμα πλακώδους επιθηλίου, το οποίο μοιάζει με έκζεμα.