Η εξασθένιση του σπέρματος με την πάροδο της ηλικίας και ιδιαίτερα μετά τα 45, αυξάνει τις πιθανότητες γέννησης παιδιών με γενετικές ανωμαλίες και διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου πριν τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού.

Το συμπέρασμα αυτό ανήκει σε δανούς ερευνητές του Πανεπιστημίου του Άαρχους οι οποίοι παρακολούθησαν την πορεία της υγείας περίπου 100.000 νεογέννητων κατά την περίοδο 1980-1996, μέχρι την ενηλικίωσή τους.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής 831 παιδιά πέθαναν, τα περισσότερα των οποίο εντός του πρώτου έτους της ζωής τους. Από τις αναλύσεις των ειδικών προέκυψε ότι η ηλικία του πατέρα συνδέονταν άμεσα με την παιδική θνησιμότητα καθώς τα παιδιά όσων είχαν ξεπεράσει το 45ο έτος αντιμετώπιζαν κατά 88% μεγαλύτερο κίνδυνο από τα παιδιά εκείνων που έγιναν πατέρες μεταξύ του 25 και 30ου έτους της ηλικίας τους.

Επιπλέον, τονίζουν ότι τα παιδιά των μεγαλύτερων πατέρων έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτισμό, σχιζοφρένεια, επιληψία, ενώ ο κίνδυνος γέννησής τους με σύνδρομο Ντάουν τετραπλασιάζεται.