Ένα ρόφημα πλούσιο σε προβιοτικά μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από εποχικές αλλεργίες να γλιτώσουν από τα ενοχλητικά συμπτώματα, τονίζουν βρετανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τη μικρή έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας Τροφίμων του Νόργουιτς και δημοσιεύτηκε από το επιστημονικό έντυπο «Clinical and Experimental Allergy», τα «καλά» βακτήρια -όπως ονομάζονται τα προβιοτικά- ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε να αντεπεξέρχεται σε αλλεργιογόνους παράγοντες, όπως για παράδειγμα η γύρη.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν ιστορικό εποχικών αλλεργιών. Χωρίστηκαν λοιπόν σε δύο ομάδες: στη μία χορηγήθηκε ένα προβιοτικό ρόφημα γάλακτος με το βακτήριο Lactobacillus casei (ομάδα μελέτης), ενώ στη δεύτερη ομάδα χορηγήθηκε ρόφημα άνευ βακτηρίου (ομάδα ελέγχου).

Από αναλύσεις που έκαναν στους συμμετέχοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν το προβιοτικό ρόφημα, για διάστημα πέντε μηνών, εμφάνισαν στο αίμα τους χαμηλότερες συγκεντρώσεις του αντισώματος που ευθύνεται για την ανάπτυξη αλλεργικών συμπτωμάτων. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι η ομάδα μελέτης είχε υψηλά επίπεδα του αντισώματος lgG που προστατεύει από τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Οι ειδικοί, παρ’ όλα αυτά, αναφέρουν ότι λόγω του μικρού δείγματος, τα ευρήματα χρήζουν περαιτέρω έρευνας.


Διαβάστε ακόμη:
Προβιοτικά προϊόντα. Βάλτε τα μικρόβια να δουλέψουν για σας!
http://www.vita.gr/html/ent/478/ent.1478.asp

Συμβάλλουν τα προβιοτικά στην απώλεια βάρους;
http://www.vita.gr/html/ent/392/ent.6392.asp

Προβιοτικά κατά κρυολογήματος
http://www.vita.gr/html/ent/883/ent.4883.asp