Η καισαρική τομή δεν αυξάνει τον κίνδυνο θνησιγένειας κατά την επόμενη κύηση, υποστηρίζει νέα καναδική έρευνα, ανατρέποντας τα ευρήματα προγενέστερης μελέτης που υποστήριζαν το αντίθετο. Οι επιστήμονες ωστόσο διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για τον επόμενο τοκετό μετά την καισαρική είναι αυξημένος όταν η μητέρα είναι παχύσαρκη.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι εξέτασαν τα στοιχεία 157.000 γυναικών στη δεύτερη γέννα τους και είδαν ότι τελικά η καισαρική τομή δεν φαίνεται να συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο θνησιγένειας.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι περιπτώσεις θνησιγένειας σε γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε καισαρική κατά την πρώτη τους γέννα έφταναν μόλις τις 2,1 στις 1.000, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά σε γυναίκες που είχαν γεννήσει φυσιολογικά ήταν 1,6 στις 1.000.

Παρ’ όλα αυτά, αναφέρουν ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να παίρνουν αψήφιστα την καισαρική τομή, καθώς πρόκειται για μια πολύ σοβαρή επέμβαση με αρκετά υψηλά ποσοστά κινδύνου τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.

Το συμπέρασμα, πάντως, στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι το βάρος της μητέρας κατά τον τοκετό είναι το στοιχείο που έδειξε να αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες επιπλοκών