Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύονται οι αθλούμενοι από την υπερβολική ζέστη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι να γυμνάζονται σε κλιματιζόμενες αίθουσες, τονίζουν οι ειδικοί του National Athletic Trainer’s Association (NATA) στις ΗΠΑ.

Για όσους αυτό δεν είναι εφικτό και αθλούνται συχνά σε εξωτερικούς χώρους, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οφείλουν αρχικά να μετριάζουν την ένταση της άσκησης και να την αυξάνουν στη συνέχεια σταδιακά, έτσι ώστε ο οργανισμός να προσαρμόζεται σιγά-σιγά στις υψηλές θερμοκρασίες.

Κάποιος που είναι γυμνασμένος θα προσαρμοστεί πιο εύκολα στις υψηλές θερμοκρασίες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζει, έστω και μειωμένο, τον κίνδυνο της θερμοπληξίας.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι κατά τους ζεστούς μήνες πρέπει να γίνεται σωστή ενυδάτωση του οργανισμού τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης. Επιπλέον, εκτιμούν ότι τα ξενύχτια και η άσκηση δεν πάνε μαζί, επειδή η έλλειψη ύπνου μπορεί να απορυθμίσει τον «θερμοστάτη» του σώματος, κάνοντας έτσι τους αθλούμενους πιο επιρρεπείς στην θερμοπληξία.

Διαβάστε ακόμη:
Πως θα συνεχίσετε το …γυμναστήριο στην παραλία
http://www.vita.gr/html/ent/687/ent.6687.asp

6 ασκήσεις για να δείχνετε… ομορφότεροι το καλοκαίρι
http://www.vita.gr/html/ent/057/ent.1057.asp

Γυμναστείτε στην ξαπλώστρα
http://www.vita.gr/html/ent/406/ent.1406.asp