Ευεργετική δράση στους αθλούμενους φαίνεται ότι έχουν τα εικονικά φάρμακα, αυξάνοντας αξιοσημείωτα τις επιδόσεις τους, επισημαίνουν αυστραλοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Γκάρβαν, οι ειδικοί μοίρασαν τους συμμετέχοντες που αθλούνταν δύο φορές την εβδομάδα σε δύο ομάδες: στην πρώτη χορηγούσαν τις απαγορευμένες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ, αυξητικές ορμόνες και στη δεύτερη έδιναν εικονικά φάρμακα (πλασέμπο).

Οκτώ εβδομάδες αργότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν πάρει εικονικά φάρμακα έτρεχαν πιο γρήγορα, πηδούσαν ψηλότερα και σήκωναν πιο πολλά βάρη από τους υπόλοιπους. Επιπλέον, αν και οι επιδόσεις είχαν βελτιωθεί και στα δύο φύλα, παρατηρήθηκε ότι η θετική επίδραση των πλασέμπο ήταν μεγαλύτερη στους άνδρες.

Ο ψυχολογικός παράγοντας, όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, είναι πολύ σημαντικός. Τα θετικά αποτελέσματα της έρευνας, μάλιστα, τους οδήγηαν στο συμπέρασμα ότι τα εικονικά φάρμακα θα μπορούσαν να έχουν τα ίδια αποτελέσματα και σε επαγγελματίες αθλητές.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: