Η ανοσοθεραπεία, απάντηση στη σοβαρότερη μορφή καρκίνου του δέρματος, υποστηρίζουν αμερικάνοι ερευνητές.

Αμερικανοί επιστήμονες θεράπευσαν έναν 52χρονο ασθενή με μελάνωμα -τη σοβαρότερη μορφή καρκίνου του δέρματος- χρησιμοποιώντας κλωνοποιημένα ανοσοποιητικά κύτταρα του ιδίου.

Σε μελέτη του Κέντρου Έρευνας Καρκίνου «Φρεντ Χάτσινσον» στο Σιάτλ συμμετείχαν συνολικά εννέα ασθενείς που έπασχαν από μελάνωμα. Ανάμεσα τους, ένας 52χρονος άνδρας εμφάνισε πλήρη ίαση της νόσου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης New England Journal of Medicine, οι ερευνητές απομόνωσαν από το αίμα των ασθενών κύτταρα «CD4+T» – ένα τύπο λευκών αιμοσφαιρίων με αντιφλεγμονώδη δράση – και τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο. Στη συνέχεια περίπου πέντε εκατομμύρια από αυτά διοχετεύθηκαν στους ασθενείς.

Δύο μόλις μήνες μετά την συγκεκριμένη θεραπεία, διαπιστώθηκε ότι οι όγκοι που έφερε ο άνδρας από το Όρεγκον (ο οποίος βρίσκονταν ήδη σε προχωρημένο στάδιο της νόσου) σε λεμφαδένα της βουβωνικής χώρας και στον έναν πνεύμονα, είχαν εξαφανισθεί. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια μάλιστα, ο ασθενής δεν ανέπτυξε εκ νέου κάποιον όγκο!

Παρόλο που οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου, εκτιμούν ότι η ανοσοθεραπεία θα μπορούσε να συμβάλλει στην δημιουργία λιγότερο τοξικών θεραπειών κατά του καρκίνου.

Διαβάστε ακόμη:
Φρένο στην ανάπτυξη του μελανώματος
http://www.vita.gr/html/ent/729/ent.4729.asp

Μελάνωμα: Φταίνε τα γονίδια!
http://www.vita.gr/html/ent/256/ent.6256.asp