Το νερό πολλών ιαματικών πηγών της χώρας μας ενδείκνυται όχι μόνο για λουτροθεραπεία, την οποία οι περισσότεροι γνωρίζουμε, αλλά και για ποσιθεραπεία. Πρόκειται για μια μορφή εσωτερικής υδροθεραπείας που βασίζεται στην πόση ιαματικού νερού το οποίο έχει συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, π.χ. διουρητική δράση. Η ποσιθεραπεία ενδείκνυται κυρίως για τα νοσήματα των χοληφόρων οδών και της χοληδόχου κύστης, για τη χολολιθίαση, καθώς και για τα προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος. Είναι μια ολοκληρωμένη θεραπεία με συγκεκριμένη διάρκεια και κανόνες όσον αφορά την ποσότητα του νερού που πρέπει να πίνετε ημερησίως, αλλά και τον τρόπο πόσης του. Επιπλέον, η πόση του ιαματικού νερού γίνεται στον τόπο όπου αναβλύζει το νερό της πηγής και συνδυάζεται με τη χαλάρωση και τη γαλήνη που προσφέρει το τοπίο. Διαβάστε, λοιπόν, ποια είναι τα οφέλη της ποσιθεραπείας, αλλά και σε ποια μέρη της χώρας μας μπορείτε να την κάνετε.


Τα νερά των πηγών που είναι κατάλληλα για ποσιθεραπεία είναι όξινα ανθρακικά (περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα), υδροθειούχα και χλωριονατριούχα υποτονικά. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του πόσιμου ιαματικού νερού είναι η διουρητική του δράση. Γι’ αυτό και θεωρείται ευεργετικό για το ουροποιητικό και το γαστρεντερικό σύστημα. Έχει φανεί δηλαδή -τόσο από μελέτες όσο και από εμπειρικές παρατηρήσεις- ότι το ιαματικό νερό διαλύει τις πέτρες στα νεφρά και στη χολή, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στην αποβολή τους από τον οργανισμό. Έχει παρατηρηθεί ακόμα ότι το ιαματικό νερό έχει την ιδιότητα να λειαίνει τις πέτρες του ουροποιητικού, οι οποίες έχουν ακίδες και κυριολεκτικά γδέρνουν το βλεννογόνο του ουρητήρα. Πρόσφατη μελέτη (2006) από το Πανεπιστήμιο της Πάρμας έδειξε ότι η χρήση των θερμομεταλλικών νερών για ποσιθεραπεία ωφέλησε όχι μόνο στη θεραπεία των νεφρολιθιάσεων, αλλά και στην πρόληψή τους. Διαπιστώθηκε, δηλαδή, ότι το ιαματικό νερό αποτρέπει τη δημιουργία κρυστάλλων ασβεστίου στα ούρα – το πρόδρομο στάδιο της δημιουργίας λίθων στο ουροποιητικό σύστημα και ένα από τα συχνότερα ευρήματα στις εξετάσεις ούρων. Η ποσιθεραπεία θεωρείται επίσης ευεργετική για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, της ήπιας γαστρίτιδας, της δυσκοιλιότητας και της εντερίτιδας, ενώ έχουν ξεκινήσει επιστημονικές μελέτες διεθνώς, προκειμένου να τεκμηριωθεί η ευεργετική της δράση σε σοβαρότερα νοσήματα, όπως η οστεοαρθρίτιδα και ορισμένες νευρολογικές νόσοι. Από την άλλη μεριά, η ποσιθεραπεία αντενδείκνυται για όσους έχουν έλκος στομάχου. Γι’ αυτό και ο γιατρός που συστήνει υδροθεραπεία (ποσιθεραπεία και λουτροθεραπεία) στους ασθενείς του πρέπει να πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό όσον αφορά τις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος.



Η ποσιθεραπεία γίνεται στο περιβάλλον της πηγής και συνδυάζεται με το περπάτημα και την απόλαυση του ήρεμου τοπίου στο οποίο αναβλύζει το ιαματικό νερό, καθώς και με τη διατροφή που ορίζει ο γιατρός του θερμαλιστικού κέντρου. Επομένως, ποσιθεραπεία μπορείτε να κάνετε μόνο σε συγκεκριμένα θερμαλιστικά κέντρα (βλ. στη διπλανή σελίδα) όπου πρέπει πρώτα να σας εξετάσει ο υπεύθυνος γιατρός, ο οποίος θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα κάνετε ποσιθεραπεία (ποσότητα νερού, διάρκεια θεραπείας κλπ.). Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να πιείτε 250 ml – 1lt νερού την ημέρα. Η καλύτερη ώρα πόσης του νερού είναι το πρωί πριν φάτε. Επίσης, μπορείτε να πιείτε το νερό είτε όρθιοι δίπλα στην πηγή είτε περπατώντας στο περιβάλλον της πηγής (ο γιατρός θα σας πει ποιος είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για σας). Ένας κύκλος ποσιθεραπείας διαρκεί 3-4 εβδομάδες. Επιπλέον, τόσο οι επιστημονικές έρευνες όσο και η εμπειρική παρατήρηση δείχνουν ότι απαιτούνται τουλάχιστον δύο κύκλοι ποσιθεραπείας για να φανούν τα ευεργετικά της οφέλη στην υγεία.



Η ευεργετική δράση της ποσιθεραπείας στην υγεία είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Σήμερα όμως οι υπέρμαχοι της θερμαλιστικής ιατρικής -η οποία συμπεριλαμβάνει τη λουτροθεραπεία και την ποσιθεραπεία- δεν αρκούνται πλέον στις εμπειρικές παρατηρήσεις και τις μαρτυρίες του παρελθόντος όσον αφορά τα οφέλη του ιαματικού νερού στην υγεία μας. Γι’ αυτό και γίνονται πλέον πολλές επιστημονικές έρευνες που τεκμηριώνουν την ιαματική δράση του νερού, ενώ στις περισσότερες χώρες με ιαματικές πηγές έχει ήδη θεσπιστεί η ειδικότητα της θερμαλιστικής ιατρικής στο πανεπιστήμιο (στη χώρα μας δεν υπάρχει ακόμη αυτή η ειδικότητα). Μάλιστα, στο πλαίσιο του πρώτου πανευρωπαϊκού φόρουμ για τον θερμαλισμό, που έγινε στην Ιταλία τον περασμένο Νοέμβριο, το Πανεπιστήμιο της Πάρμας ανακοίνωσε ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία. Oι ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν μείωση της λήψης φαρμάκων κατά 21% σε εκείνους που έκαναν ποσιθεραπεία για προβλήματα του ουροποιητικού και του γαστρεντερικού (κυρίως για λιθιάσεις). Επιπλέον, η μελέτη τους έδειξε ότι το κόστος για την αγωγή (φάρμακα, εξετάσεις) των 1.514 ατόμων που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια δύο κύκλων ιαματικής θεραπείας (λουτροθεραπείας και ποσιθεραπείας, από το 2005 έως το 2007) μειώθηκε κατά 50.018 ευρώ, μια μείωση που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Όσον αφορά τη χώρα μας, πρόσφατα ξεκίνησε η συνεργασία του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να διαπιστωθεί ποια ιχνοστοιχεία περιέχει το νερό κάθε λουτρόπολης, καθώς και ποια δράση έχει το καθένα από αυτά στον οργανισμό μας.




Στη χώρα μας οι ιαματικές πηγές που είναι κατάλληλες για ποσιθεραπεία είναι οι ακόλουθες:
Τραϊανούπολης – Αλεξανδρούπολης Έβρου (τηλ.: 25510- 61.225, 61.215, 61.333). Oι θερμές ιαματικές πηγές της περιοχής αποτελούσαν πόλο έλξης από την αρχαιότητα τόσο για λουτροθεραπεία όσο και για ποσιθεραπεία. Το νερό της πηγής είναι θερμό υδροθειούχο-χλωριονατριούχο.
Λουτρακίου – Περαχώρας Κορινθίας (τηλ.: 27440- 69.000). Πρόκειται για μια διεθνούς φήμης λουτρόπολη, κατάλληλη για ποσιθεραπεία και λουτροθεραπεία. Το νερό της πηγής είναι χλωριονατριούχο και εξαιρετικά πλούσιο σε μαγνήσιο, που έχει διουρητική δράση.
Αγίου Βάρβαρου – Τρύφου Αιτωλοακαρνανίας (τηλ.: 26460-31.214). Τα λουτρά βρίσκονται μεταξύ των Ακαρνανικών ορέων και του Αμβρακικού κόλπου. Το νερό είναι υδροθειούχο.
Πλατυστόμου Φθιώτιδας (τηλ.: 22360-24.245). Από την πηγή αναβλύζει υδροθειούχο νερό.
Δρανίτσας – Καΐτσας (τηλ.: 22320-93.033, 93.423). Βρίσκονται στα όρια των νομών Καρδίτσας και Φθιώτιδας. Το νερό είναι υδροθειούχο υποτονικό ολιγομεταλλικό.
Κόκκινου Νερού Καρίτσας Λάρισας (τηλ.: 24950- 91.209). Η πηγή αυτή βρίσκεται κοντά στη θάλασσα και το νερό της είναι σιδηρούχο οξυανθρακικό.
Θέρμων Μήρυνας Λήμνου (τηλ.: 22540- 22.315). Το νερό των Θέρμων είναι χλωριονατριούχο, πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε άλατα, με διουρητική δράση.
Κιβωτού Γρεβενών (τηλ.: 24620- 41.798) Το νερό της πηγής είναι υδροθειούχο.
Αμμουδάρας Καστοριάς (τηλ.: 24670- 21.750-1). Από την πηγή της Αμμουδάρας αναβλύζει υδροθειούχο νερό κατάλληλο για ποσιθεραπεία και λουτροθεραπεία.
Αγιάσου Λέσβου (τηλ.: 22520- 22.206). Το νερό της πηγής είναι χλωριονατριούχο και πλούσιο σε μαγνήσιο.
Γιάννες Δήμου Κιλκίς (τηλ.: 23410-39.101). Το νερό της πηγής είναι οξυανθρακικό μεταλλικό.
Αγραπιδών Λιμνοχωρίου Δήμου Αετού Φλώρινας (τηλ.: 23860- 41.440). Από την πηγή αναβλύζει ολιγομεταλλικό υποτονικό ιαματικό νερό.
Θερμιών Παρανεστίου Δράμας (τηλ.: 25240- 22.333). Το νερό της πηγής είναι οξυανθρακικό μεταλλικό.

● Επίσης, αναγνωρισμένες πηγές ποσιθεραπείας των οποίων το νερό εμφιαλώνεται είναι η ιαματική πηγή της Σουρωτής Δήμου Βασιλικών και του Ξινού Νερού Φλώρινας.

Info: Στο site του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών (www.thermalsprings.gr) θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις ιαματικές πηγές της χώρας μας.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία το Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, το δρ. Ζήση Αγγελίδη, υδρογεωλόγο, και τον κ. Ηλία Κοφινά, γιατρό Γενικής Ιατρικής, δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας και εκπρόσωπο στο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.