Πολλά υποσχόμενο εμφανίζεται το φάρμακο laquinimod για την καταπολέμηση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, σύμφωνα με ιταλούς επιστήμονες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης Lancet, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιλάνου VitaSalute San Raffaele επιβεβαιώνουν ότι το νέο φάρμακο περιορίζει σημαντικά τα συμπτώματα της ασθένειας.

Στη μελέτη τους έλαβαν μέρος συνολικά 300 ασθενείς από 51 διαφορετικά νοσηλευτικά κέντρα. Οι συμμετέχοντας είχαν εμφανίσει υποτροπή της σκλήρυνσης κατά πλάκας τουλάχιστον μια φορά τον τελευταίο χρόνο πριν από την έναρξη της μελέτης. Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: στη μια χορηγήθηκε το φάρμακο σε ημερήσια δόση των 0,3mg, στην δεύτερη σε δόση 0,6mg, ενώ στην τρίτη δόθηκαν ψευδοφάρμακα (placebo).

Με τη βοήθεια αξονικών τομογραφιών, στις οποίες υποβάλλονταν οι συμμετέχοντες κάθε τέσσερις εβδομάδες για ένα διάστημα εννέα μηνών, οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα της θεραπείας.

Οι ασθενείς που έπαιρναν υψηλή δόση του laquinimod εμφάνισαν κατά 40% μικρότερη εγκεφαλική βλάβη. Αντίθετα, η χαμηλότερη δόση δεν έδειξε να έχει κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, οι ειδικοί αναφέρουν ότι, ανάμεσα στους 300 ασθενείς, μόνο σε δύο περιπτώσεις το φάρμακο εμφάνισε σοβαρές παρενέργειες.

Διαβάστε ακόμη:
Μυστηριώδης ανάρρωση από τη σκλήρυνση κατά πλάκας
http://www.vita.gr/html/ent/967/ent.5967.asp

Χάπι για την σκλήρυνση κατά πλάκας
http://www.vita.gr/html/ent/795/ent.5795.asp