Μια διαφορετική πρόταση για φυτά εσωτερικού χώρου αλλά και μια καλή ευκαιρία να παρατηρήσετε πως λειτουργεί ένα μικρό κλειστό οικοσύστημα. Διαλέξτε ένα οποιοδήποτε γυάλινο δοχείο ανάλογα με το μέγεθος και τη σύνθεση που θέλετε να δημιουργήσετε. Στο εμπόριο θα βρείτε ειδικές γυάλινες κατασκευές για αυτό το σκοπό.

Προτιμήστε μια γυάλα την οποία θα μπορείτε να τοποθετήσετε εύκολα τα υλικά. Αρχικά απλώστε χαλίκι ή περλίτη ώστε να υπάρχει καλή στράγγιση.

Στη συνέχεια τοποθετήστε ένα κομμάτι πλαστικό (που δεν θα ακουμπά στα τοιχώματα) ή γεωύφασμα ώστε να διατηρείτε το χαλίκι καθαρό από το χώμα. Από πάνω τοποθετήστε το κατάλληλο χώμα ανάλογα με την καλλιέργεια (είδος φυτών) που θα φυτέψετε.

Μην ξεχάσετε να προσθέσετε πριν το χώμα λίγη καρβουνόσκονη ώστε να απορροφώνται οι δυσάρεστες μυρωδιές καθώς η γυάλα θα είναι κλειστή. Στη συνέχεια φυτέψτε τα φυτά που θέλετε, δημιουργώντας μια ωραία σύνθεση. Φυτέψτε όπως θα φυτεύατε και σε μια γλάστρα ή ακόμα και στον κήπο.

Προσέξτε να έχετε αφήσει αρκετό χώρο αλλά και ύψος στη γυάλα ώστε να αναπτύσσονται καλά τα φυτά. Αφήστε αρκετό χώρο ανάμεσα τους και τοποθετήστε διάφορα διακοσμητικά (χαλίκι, βότσαλα, ξύλα).

Στη συνέχεια ποτίστε το χώμα ομοιόμορφα μέχρι να μουσκέψει αλλά όχι να λιμνάσει το νερό. Κλείστε τη γυάλα και αφήστε τα φυτά σας να αναπτυχθούν.

Επειδή η γυάλα είναι κλειστή χρειάζονται πολύ αραιά ποτίσματα. Κατά καιρούς ανοίξτε το καπάκι της γυάλας για να αεριστεί και να ξεθολώσει από την υγρασία.

Ρίχνετε λίπασμα στα φυτά σας μια φορά το μήνα την περίοδο της ανάπτυξης, δηλαδή από άνοιξη μέχρι φθινόπωρο. Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ένα αραιωμένο οργανικό λίπασμα.

Αφαιρείτε τακτικά τα μαραμένα φύλλα. Τέλος, προσέξτε που θα τοποθετήσετε τη γυάλα σας ώστε οι ακτίνες του ήλιου να μην δημιουργήσουν εγκαύματα στα φύλλα.

Συμβουλές: Αν και είναι αρκετά δύσκολο να κρατήσετε μακριά τα κατοικίδια σας από τον κήπο παρακάτω σας δίνουμε μερικές πρακτικές συμβουλές ώστε να μπορέσετε να έχετε όμορφα φυτά αλλά και το αγαπημένο σας γατάκι ή σκυλάκι.

Αρχικά προσπαθήστε να αφιερώσετε ένα χώρο στον κήπο αποκλειστικά για τα κατοικίδια σας. Προσπαθήστε να περιορίσετε τις επισκέψεις τους στον υπόλοιπο κήπο. Αν αυτό είναι δύσκολό ή αδύνατο τότε εφαρμόστε μερικά πρακτικά μέτρα.

  • Καταβρέχετε τα παρτέρια σας με νερό όσο πιο συχνά μπορείτε ώστε να μην τα πλησιάζουν οι γατούλες σας που δεν συμπαθούν το νερό.
  • Καλύψτε την επιφάνεια του χώματος με χαλίκι ή βότσαλα ώστε να μην μπορούν εύκολα να σκαλίσουν το χώμα.
  • Τοποθετήστε ανάμεσα στα φυτά σας μικρά κάθετα ξυλάκια ώστε να εμποδίσετε την κίνησή τους.
  • Πασπαλίστε τα φυτά σας με πιπέρι ή σκόνη μουστάρδας που απωθεί τα ζωάκια με την έντονη μυρωδιά.
  • Ρίξτε ξύδι ή λεμόνι. Η μυρωδιά τους επίσης δεν αρέσει στα κατοικίδια.


Ημερολόγιο εργασιών:
  • Παρακολουθείτε τα φυτά σας και ποτίστε τα μόλις έχετε ενδείξεις δίψας.
  • Τις ζεστές μέρες μην ξεχνάτε να καταβρέχετε με νερό τα φύλλα αλλά και το πάτωμα για να δροσίζονται τα φυτά. Καταβρέξτε αργά το απόγευμα, το βράδυ ή νωρίς το πρωί.
  • Τις πολύ ζεστές μέρες μην λιπαίνετε τα φυτά σας γιατί μπορεί να προκληθούν εγκαύματα.
  • Καθαρίζετε τα φύλλα των φυτών σας από τη σκόνη.
  • Αν έχετε τη δυνατότητα προστατέψτε τα φυτά σας από τον δυνατό ήλιο.
  • Μην κάνετε βαθιά κλαδέματα παρά μόνο αφαιρέστε ώριμα λουλούδια και ξερά κλαδιά ή φύλλα.
  • Παρακολουθείτε τις ανάγκες του χλοοτάπητά σας και προσαρμόστε το πρόγραμμα ποτίσματος.
  • Πριν φύγετε για διακοπές ελέγξτε το ποτιστικό σας ώστε να είστε βέβαιοι ότι λειτουργεί καλά.



Αντιμετωπίζοντας τη βαμβακίαση στα πεύκα
Η εικόνα των περισσότερων πεύκων στην Αττική είναι αποκαρδιωτική. Δυστυχώς το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην πρωτεύουσα αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Πεύκα «ντυμένα» στα λευκά, ταλαιπωρημένα, εν μέρει ή τελείως ξερά. Η κατάσταση με τη βαμβακίαση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και οι πολίτες, οι δήμοι και οι ειδικοί προσπαθούν να βρουν τον τρόπο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Η καταπολέμηση του προβλήματος με ισχυρά φυτοφάρμακα έχει σταματήσει από τους περισσότερους Δήμους καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η χρήση τους σε κατοικημένες περιοχές είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Οι περισσότεροι, καθώς και πολλοί ιδιώτες, καταφεύγουν στο πλύσιμο των δένδρων με νερό με πίεση αλλά και στη χρήση βιολογικών μέσων. Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να είναι συστηματική και συλλογική.

Μια μέθοδος βιολογική που χρησιμοποιείται με αρκετή επιτυχία είναι οι οικολογικές ταινίες. Η λειτουργία τους βασίζεται σε τρεις παράγοντες: το βιολογικό κύκλο του εντόμου (μαρσαλίνα) που προκαλεί τη βαμβακίαση, τη συστηματική παρακολούθηση και τη χρήση ενός άλλου εντόμου εχθρικού προς τη μαρσαλίνα.

Την εποχή της κινητικότητας του εντόμου (Μάρτιο – Απρίλιο, Μάιο – Ιούνιο και Σεπτέμβριο – Οκτώβριο) τοποθετείται στον κορμό του πεύκου ταινία καλυμμένη με ειδική κόλλα που χρησιμοποιείται στη βιολογική γεωργία και η οποία καθώς το έντομο κινείται κολλά επάνω της. Παράλληλα, το εχθρικό έντομο τοποθετείται στα κλαδιά και έτσι περιορίζεται ο πληθυσμός της μαρσαλίνας.