Υλικά

  • 20 κολοκύθια μέτριου μεγέθους,
  • 1 φλιτζάνι ρύζι για γεμιστά
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια(ξερά, ψιλοκομμένα)
  • 1 κουταλιά μάραθο (ψιλοκομμένο)
  • 1 κουταλιά μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 1 κουταλιά δυόσμο (ψιλοκομμένο)
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1 ντομάτα (τριμμένη)
  • 2 πατάτες (κομμένες σε φέτες)
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα, βάζουμε το μισό λάδι και μαραίνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι, το ρύζι, την ντομάτα, το μαϊντανό, το μάραθο, το δυόσμο και ένα φλιτζάνι νερό και αφήνουμε το μείγμα να βράσει μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Στον πάτο του ταψιού, όπου θα τοποθετή­σουμε τα γεμιστά μας, στρώνουμε τις πατάτες κομμένες σε φέτες. Αλατοπιπερώ­νουμε. Καθαρίζουμε, αδειάζουμε και αλατοπιπερώνουμε τα κολοκύθια. Τα γεμίζουμε με τη γέμιση (όχι μέχρι πάνω, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει κι άλλο). Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ένα φλιτζάνι νερό και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μιάμιση ώρα.

Μερίδες
για 6 άτομα

Γνώμες
Το μεσογειακό αυτό πιάτο αποτελεί μια επιλογή χαμηλή σε θερμίδες, που ενδείκνυται για τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα κολοκύθια είναι λαχανικό πλούσιο σε β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Μάλιστα, ο συνδυσμός τους με ελαιόλαδο μπορεί να αυξήσει το βαθμό απορρόφησης των καροτενοειδών. Στη διατροφική αξία του πιάτου συμβάλλουν επίσης τα μυρωδικά, που αποτελούν πηγή αντιοξειδωτικών και άλλων φυτοχημικών ουσιών.

Συμβουλές
● Το φαγητό αυτό μπορεί να μαγειρευτεί και σε κατσαρόλα.
● Μπορούμε να βάλουμε μεγαλύτερες πο­σό­τητες από τα μυρωδικά, ανάλογα με το πόσο έντονη θέλουμε τη γεύση του φαγητού.
● Με την ίδια γέμιση, μπορούμε να γεμί­σουμε κολοκυθοανθούς. Όσο πιο φρέσκοι και ανοιχτοί, τόσο το καλύτερο.

Σύσταση

  • Θερμίδες……..3.038
  • Λιπαρά…………. 217 γρ.
  • Χοληστερίνη……… 0 mg