Κάθε άνοιξη και καλοκαίρι, οι μεσογειακοί μας εταίροι πλημμυρίζουν τη γαλλική και την ιταλική Ριβιέρα με ροζέ κρασιά από το Tavel, το Anjou ή το Trento. Μήπως ήρθε η ώρα να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους; Ας δοκιμάσουμε, λοιπόν, ένα πλούσιο ροζέ ­κρασί από την Πελοπόννησο. Ξεκινώντας, ωστόσο, θέλω να σας δια­βεβαιώσω πως οι οινοπαραγωγοί μας περιβάλλουν τα ροζέ κρασιά με φροντίδα αντίστοιχη αυτής που δίνουν στα «λεπτεπίλεπτα» λευκά ή στα πολύπλοκα ερυθρά τους. Αυτή η διευκρίνιση είναι απαραίτητη, προκειμένου να ξεπεραστεί η καχυποψία με την οποία πολλοί καταναλωτές αντι­μετωπίζουν αυτά τα γοητευτικά, φρουτώδη και δροσιστικά κρασιά. Λαμπρό παράδειγμά τους αποτελεί το κρασί που θα δοκιμάσουμε: O «Βυσσινόκηπος» του Κτήματος Παλυβού, η αποθέωση της συνύπαρξης Αγιωργίτικου και Syrah (15%) στη ροζέ της έκφραση. Τα σταφύλια προέρχονται από ιδιόκτητους αμπελώνες του κτήματος στην Αρχαία Νεμέα, το οποίο σήμερα διατηρεί έναν από τους δύο μεγαλύτερους αμπελώνες στην περιοχή, καλλιεργώντας στα ελαφρά, πετρώδη εδάφη της Nεμέας πάνω από 300 στρέμματα φυτεμένα κατά κύριο λόγο με Aγιωργίτικο, αλλά και με Pοδίτη, Mαλαγουζιά, Chardonnay, Merlot, Cabernet, Sauvignon και Syrah.




Η σοδειά του 2007 που έχουμε στο ποτήρι μας, η πρώτη, άλλωστε, του «Βυσσινόκηπου» που κυκλοφόρησε από το Κτήμα Παλυβού, έχει ωραιότατη τρια­νταφυλλένια εμφάνιση. Θα ξετρελαθείτε με το βαθύ χρώμα, που σας προκαλεί να το δοκιμάσετε. Πρώτα, όμως, να το μυρίσετε! Ένταση και πλούτος στη μύτη. Θαρρείς πως τα βύσσινα του ονόματός του έκαναν κατάληψη στο μεθυστικό άρωμα. Δίπλα τους ξεχωρίζει εύκολα το ρόδι, η φράουλα και το κασίς. Και η γεύση είναι παρατεταμένη, με όγκο και θέρμη, όλο φρεσκάδα και φρούτο. Θα το απολαύσετε μαζί με φρέσκα αλλαντικά (ζαμπόν, προσούτο), ψητά κρέατα ή ζυμαρικά με θαλασσινά και κόκκινη σάλτσα.


!
● Ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να δροσίσετε τα λευκά, αλλά και τα ερυθρά κρασιά (ιδίως τώρα το καλοκαίρι), είναι ο μανδύας Rapid Ιce. Με 5 μόλις λεπτά στην κατάψυξη, είναι έτοιμος να «αγκαλιάσει» τις φιάλες σας.
● Την πρώτη του 10ετία γιόρτασε πρόσφατα το Κτήμα Κυρ-Γιάννη παρουσιάζοντας το ολοκαί­νουρ­γιο κρασί «Διάπορος». Χαρμάνι Ξινόμαυρου με ελάχι­στο Syrah από τα καλύτερα αμπελοτόπια του κτήματος στο Γιαννακοχώρι.