Η πλούσια σε ω-3 διατροφή της εγκύου μειώνει τις πιθανότητες να εμφανίσει άσθμα το βρέφος μελλοντικά.
Στην έρευνα που πραγματοποίησαν δανοί ειδικοί, συμμετείχαν συνολικά 500 έγκυοι που διένυαν τις τελευταίες 10 εβδομάδες της κυήσεώς τους. Οι επιστήμονες χώρισαν τις μέλλουσες μητέρες σε τρεις ομάδες:

– Στην πρώτη χορήγησαν συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων.
– Στη δεύτερη έδωσαν συμπληρώματα ελαιόλαδου.
– Στην τρίτη δεν έδωσαν τίποτα απολύτως.

Όταν έφτασε η κρίσιμη ώρα του τοκετού παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που λάμβαναν τα συμπληρώματα ω-3 είχαν καταφέρει να παρατείνουν την εγκυμοσύνη τους κατά περίπου τέσσερις ημέρες, ενώ και τα μωρά γεννήθηκαν κατά 100 γραμμάρια βαρύτερα από τα υπόλοιπα.

Παρακολουθώντας στη συνέχεια την πορεία της υγείας όλων των παιδιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέχρι την ηλικία των 16 ετών, 19 από αυτά είχαν εμφανίσει σοβαρές εξάρσεις άσθματος και μάλιστα είχαν κάποτε νοσηλευθεί.

Εξετάζοντας τα στοιχεία τους, είδαν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης άσθματος μειώνονταν σημαντικά στα παιδιά των οποίων οι μητέρες κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης τους λάμβαναν τα συμπληρώματα ω-3, σε σχέση με εκείνα που οι μητέρες τους λάμβαναν τα συμπληρώματα ελαιόλαδου.

Φυσικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα ψάρια και ιδιαίτερα τα λιπαρά, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο κολιός, ο γαύρος.

Διαβάστε ακόμη:
Να κάνει το παιδί μου ομοιοπαθητική;
http://www.vita.gr/html/ent/253/ent.2253.asp

Πώς θα ζείτε καλύτερα με το άσθμα
http://www.vita.gr/html/ent/376/ent.1376.asp

Ασπίδα ενάντια στο άσθμα η μεσογειακή διατροφή
http://www.vita.gr/html/ent/809/ent.4809.asp

Στρες στην εγκυμοσύνη, άσθμα στο μωρό
http://www.vita.gr/html/ent/325/ent.6325.asp

Άσθμα και γυμναστική
http://www.vita.gr/html/ent/219/ent.2219.asp

Δέντρα κατά του άσθματος
http://www.vita.gr/html/ent/933/ent.5933.asp

Το εμπόριο του άσθματος
http://www.vita.gr/html/ent/794/ent.5794.asp

Ανακαλύφθηκε το γονίδιο του άσθματος
http://www.vita.gr/html/ent/757/ent.5757.asp