Αυτοματοποιημένο και φορητό ονειρεύονται δύο αμερικανοί ερευνητές το τεχνητό νεφρό του μέλλοντος!
Το μοντέλο που σχεδίασαν οι ερευνητές από την Καλιφόρνια υπόσχεται κάτι πολύ σημαντικό: να απαλλάξει τους πάσχοντες από τη νεφρική ανεπάρκεια από τη συστηματική ταλαιπωρία της αιμοκάθαρσης, όπως γίνεται σήμερα.

Το AWAK (automated wearable artificial kidney), όπως ονομάζεται, προσομοιώνει τη συνεχή φυσιολογική λειτουργία των νεφρών, κάτι που θα βοηθήσει τους ασθενείς, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές «να αισθάνονται καλύτερα και να ζήσουν περισσότερο.»

Το νέο μοντέλο δεν προϋποθέτει κυκλοφορία του αίματος εκτός του σώματος, είναι δηλαδή «αναίμακτο». Επιπλέον μειώνει ή ακόμα και εξαλείφει την απώλεια πρωτεϊνών ή άλλες επιπλοκές που προκαλούνται από τις σημερινές τεχνικές αιμοκάθαρσης. Φυσικά το κυριότερο πλεονέκτημα της νέας συσκευής είναι ότι φοριέται από τον ασθενή ο οποίος δεν καθηλώνεται στο μηχάνημα της αιμοκάθαρσης.

Οι ερευνητές έχουν υπογράψει αποκλειστική συνεργασία με την εταιρεία AWAK Technologies Pte Ltd, με έδρα τη Σιγκαπούρη, για την ανάπτυξη μιας εμπορικής εκδοχής της αρχικής συσκευής, με στόχο την κατά το δυνατό άμεση κυκλοφορία της στην αγορά.

Διαβάστε ακόμη:
Πόσο καλά προστατεύετε τα νεφρά σας;
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/07/080710153015.htm