Φθηνά και ευρέως διαδεδομένα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση του διαβήτη και των καρδιοπαθειών σε παχύσαρκα άτομα, ισχυρίζονται τώρα οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο λιπώδης ιστός επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας φλεγμονές στα κύτταρα και καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων, των μυών και του ήπατος, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές το παχύσαρκο άτομο να οδηγείται σε καρδιοπάθειες και διαβήτη.

Η φλεγμονή προκαλείται από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού μας στους «εισβολείς».
Όμως αυτή έχει «παράπλευρες απώλειες» καθώς μπορεί να βλάψει γειτονικά κύτταρα που είναι υγιή.

Συνήθως έχουμε φλεγμονές σχετικά σπάνια, όταν π.χ. αρρωσταίνουμε ή αντιμετωπίζουμε μια μόλυνση. Οι παχύσαρκοι άνθρωποι όμως αντιμετωπίζουν συνεχώς «χαμηλής έντασης» φλεγμονές των οποίων τα αποτελέσματα συσσωρεύονται με το πέρασμα του χρόνου.

Επιχειρώντας μια μικρή δοκιμή, στην οποία χρησιμοποιήθηκε φάρμακο παραπλήσιο της κοινής ασπιρίνης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ασθενείς, που έπασχαν από διαβήτη, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση. Παράλληλα, πειράματα σε ζώα επιβεβαίωσαν ότι τα αντιφλεγμονώδη μπορούν να περιορίσουν τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Μια νέα δοκιμή μεγάλης κλίμακας έχει ήδη προγραμματιστεί να γίνει στη Βρετανία εντός του έτους.

Διαβάστε ακόμη:
Aντιφλεγμονώδη: Oδηγίες χρήσεως
http://www.vita.gr/html/ent/085/ent.1085.asp

Παχύσαρκα παιδιά, άρρωστοι ενήλικοι
http://www.vita.gr/html/ent/486/ent.1486.asp

Παχυσαρκία όπως κλιματική αλλαγή
http://www.vita.gr/html/ent/902/ent.4902.asp

Πώς συμβιώνω με το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/130/ent.6130.asp

Ο διαβήτης καιροφυλακτεί… Προλάβετέ τον!
http://www.vita.gr/html/ent/206/ent.6206.asp