Το γαλήνιο προσωπάκι του βρέφους κατά τον θηλασμό, όπως όλα δείχνουν, δεν αποτελεί τον μοναδικό λόγο για τον οποίο η μητέρα νιώθει ευτυχισμένη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα διεθνούς ομάδας ερευνητών, η διαδικασία του θηλασμού πέρα από το δέσιμο και τη στενή σχέση που δημιουργεί ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος, αυξάνει την έκκριση της οξυτοκίνης, της ορμόνης της ευτυχίας!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιθεώρησης «PLoS Computational Biology», η ομάδα επιστημόνων κατάφερε με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστικού μοντέλου να καταλάβει πως λειτουργεί ο περίπλοκος αυτός μηχανισμός.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα, λοιπόν, ότι όταν το μωρό θηλάζει ενεργοποιείται μια επιπλέον ομάδα εγκεφαλικών κυττάρων, οι δενδρίτες, οι οποίοι κανονικά έχουν ως καθήκον τη δημιουργία γεφυρών επικοινωνίας μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, ώστε να παράγουν και αυτοί οξυτοκίνη. Έτσι σε συνδυασμό με την ποσότητα που παράγεται από τους «συνηθισμένους» νευρώνες, η ορμόνη της ευτυχίας εκκρίνεται σε συγχρονισμένες δόσεις από περισσότερα σημεία, εκτοξεύοντας την ευφορία της μητέρας στα ύψη!

Διαβάστε ακόμη:
Τι κερδίζετε όταν θηλάζετε το μωρό σας
http://www.vita.gr/html/ent/462/ent.6462.asp

Ο θηλασμός ωφελεί το παιδί προστατεύει τη μητέρα
http://www.vita.gr/html/ent/215/ent.6215.asp

Θηλασμός κατά διαβήτη τύπου 2
http://www.vita.gr/html/ent/475/ent.5475.asp

Ο παραδοσιακός θηλασμός είναι καλύτερος
http://www.vita.gr/html/ent/810/ent.5810.asp