Δύο φλιτζάνια τσάι την ημέρα βελτιώνουν τις νοητικές λειτουργίες, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.

Πίνετε τσάι για να γλιτώσετε από την άνοια! Αυτό υποστηρίζεται τουλάχιστο στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition». Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης μελέτησαν τις συνήθειες 2.500 ατόμων ηλικίας 55 ετών και άνω. Κατέγραψαν τη συχνότητα με την οποία έπιναν τσάι, ενώ στη συνέχεια υπέβαλαν σε τεστ τις νοητικές τους λειτουργίες.

Δύο χρόνια αργότερα, διαπίστωσαν ότι όσοι ανάμεσα τους έπιναν δύο με τρία φλιτζάνια μαύρου τσαγιού παρουσίαζαν κατά 55% περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν την εμφάνιση άνοιας. Εκείνοι μάλιστα που έπιναν ακόμη περισσότερο τσάι – από έξι μέχρι δέκα φλιτζάνια την ημέρα – είχαν επίσης ακόμη μεγαλύτερες πιθανότητες: 63%. Οι ερευνητές σπεύδουν να μας ενημερώσουν ωστόσο ότι οι λάτρεις του καφέ δεν εμφανίζουν την ίδια βελτίωση.

Ακόμη πάντως δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν γιατί ακριβώς το τσάι δρα με αυτόν τον τρόπο. Εικάζουν ότι τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, που περιέχει, προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα ενώ παράλληλα αποτρέπουν την δημιουργία πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, οι οποίες σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε ακόμη:
Τα 7 «κλειδιά» για υγιή εγκέφαλο
http://www.vita.gr/html/ent/572/ent.6572.asp

Σέλινο εναντίον Αλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/324/ent.6324.asp

Ένα μήλο την ημέρα…
http://www.vita.gr/html/ent/860/ent.4860.asp

Παυσίπονα κατά της άνοιας
http://www.vita.gr/html/ent/940/ent.5940.asp