Η γεύση του γάλακτος επηρεάζεται άμεσα από τη διατροφή της μητέρας, τονίζουν δανοί επιστήμονες.

Μέσω του θηλασμού το μωρό αναπτύσσει μεγαλύτερη οικειότητα με την εναλλαγή των γεύσεων, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διαμόρφωση συγκεκριμένων διατροφικών συνηθειών.

Πράγματι, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έπιναν πολύ χυμό καρότου κατά την εγκυμοσύνη ή το θηλασμό έδειχναν μεγαλύτερη προτίμηση σε προϊόντα που περιείχαν καρότο.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 18 μητέρες που βρίσκονταν στο στάδιο του θηλασμού στις οποίες χορηγήθηκαν κάψουλες με γεύση περσικού κύμινου, γλυκόριζας, μενθόλης και μπανάνας. Παρατήρησαν λοιπόν, ότι οι γεύσεις είχαν διαφορετικό χρονικό περιθώριο δράσης στο μητρικό γάλα:

  • Η μπανάνα εντοπίζονταν στο γάλα για μία μόλις ώρα αμέσως μετά τη λήψη.
  • Το κύμινο και η γλυκόριζα έκαναν την εμφάνισή τους σε περίπου δύο ώρες.
  • Η μενθόλη ήταν ανιχνεύσιμη μεταξύ της 2ης και 8ης ώρας από τη λήψη.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όλες οι γεύσεις εξαφανίζονταν πλήρως από το γάλα μετά την πάροδο οκτώ ωρών. Τα συγκεκριμένα ευρήματα, τους οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι μέσω του θηλασμού και των εναλλαγών στη γεύση του γάλακτος, το μωρό μπαίνει ήδη σε μια διαδικασία προετοιμασίας για την εισαγωγή του στη σταθερή τροφή.

Διαβάστε ακόμη:
Θηλασμός ίσον ευτυχία
http://www.vita.gr/html/ent/050/ent.7050.asp

Τι κερδίζετε όταν θηλάζετε το μωρό σας
http://www.vita.gr/html/ent/462/ent.6462.asp

Ο θηλασμός ωφελεί το παιδί προστατεύει τη μητέρα
http://www.vita.gr/html/ent/215/ent.6215.asp

Θηλασμός κατά διαβήτη τύπου 2
http://www.vita.gr/html/ent/475/ent.5475.asp

Ο παραδοσιακός θηλασμός είναι καλύτερος
http://www.vita.gr/html/ent/810/ent.5810.asp