Το φυτό που προκαλεί τη μήνι των επιστημόνων- ο καπνός- χρησιμοποιείται τώρα για την παρασκευή αντικαρκινικού εμβολίου.

Ένα προσωποποιημένο εμβόλιο στα μέτρα του κάθε ασθενούς με non-Hodgkin λέμφωμα Β-κυττάρων – έναν τύπο λεμφώματος – δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ από …καπνό!

Το φυτό, που έχει ανελλιπώς δεχθεί τα πυρά των ειδικών για τη βλαβερή του δράση στον οργανισμό, αποτελεί τώρα τη βάση της μιας ελπιδοφόρας θεραπείας.

Πρόκειται για μια μέθοδο που χρησιμοποιεί τα γενετικώς μεταλλαγμένα φυτά καπνού για την παρασκευή εμβολίων κατά του καρκίνου. Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», το εμβόλιο θα είναι εξατομικευμένο καθώς κάθε φορά, εισάγεται στο φυτό ένα συγκεκριμένο αντίσωμα, το οποίο λαμβάνεται από ένα καρκινικό κύτταρο του ασθενούς. Με αυτό οι ειδικοί «μολύνουν» το φυτό.

Στη συνέχεια εκείνο αρχίζει να παράγει μια πρωτεΐνη η έγχυσή της οποίας στον οργανισμό διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά τη νόσο. Σκοπός του εμβολίου, όπως τονίζουν οι ειδικοί που το δημιούργησαν, είναι όχι μόνο η εξόντωση των υπαρχόντων καρκινικών κυττάρων αλλά και η «εκπαίδευση» του οργανισμού ώστε να τα αναγνωρίζει και να επιτίθεται σε αυτά.

Η παρασκευή του δεν θα απαιτεί πολύ χρόνο -θα πραγματοποιείται σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας, σε αντίθεση με άλλα εμβόλια των οποίων η παρασκευή είναι πιο χρονοβόρα.