Οι μνήμες από τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων κατακλύζονται από εικόνες. Ωστόσο, υπάρχει μια εικόνα που επαναλαμβάνεται συνεχώς: εγώ σε μια καρέκλα να κλαίω και η γιαγιά μου να προσπαθεί, καθησυχάζοντάς με, να μου βγάλει από το πόδι τα αγκάθια από τους αχινούς που είχα πατήσει παίζοντας στη θάλασσα. Το λάδι, το οινόπνευμα, το τσιμπιδάκι και ο αναπτήρας είναι τα σύνεργα που συμπληρώνουν το παζλ. Βέβαια, τα μαύρα αυτά αγκάθια δεν είναι το μόνο ξένο σώμα που μπορεί να «εισβάλει» στο δικό μας και να προκαλέσει μικρά ή μεγάλα προβλήματα. Καλό είναι, λοιπόν, να γνωρίζετε τι μπορείτε να κάνετε για να «ξεφορτωθείτε» τους «εισβολείς» και να απολαύσετε τις διακοπές σας.





Λέγεται ότι οι αχινοί σε μια παραλία είναι ένδειξη καθαρότητας της θάλασσας. Βρήκατε, λοιπόν, μια τέτοια παραλία και στην προσπάθειά σας να περάσετε τα βραχάκια για να βουτήξετε στα κρυστάλλινα νερά πατήσετε μερικούς από αυτούς.
› Το πρόβλημα: Τα αγκάθια που εισχώρησαν στο δέρμα σάς προκαλούν έντονο πόνο και, σε περίπτωση που παραμείνουν στο δέρμα, μπο-­ρεί να δημιουργήσουν ακόμη και ­από­στη­μα.
Καθαρίστε το πέλμα σας με οινόπνευμα ή οξυζενέ, για να αποφύγετε άλλες μολύνσεις, και αφαιρέστε τα αγκάθια με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών, το οποίο έχετε αποστειρώσει με οινόπνευμα ή φωτιά. Τις περισσότερες φορές, ο πόνος διαρκεί 1-2 ημέρες, αν ωστόσο δεν υποχωρήσει, μερικά ποδόλουτρα με δροσερό νερό μπορεί να σας ανακουφίσουν. Στην περίπτωση που έχετε αγκάθια τα οποία δεν μπορείτε να αφαιρέσετε, μην περιμένετε να βγουν μόνα τους, αλλά απευθυνθείτε σε ένα γιατρό, για να αποφύγετε τη δημιουρ­γία αποστήματος.




Μπορεί όλοι να απολαμβάνουμε το περπάτημα στην αμμουδιά, δυστυχώς όμως το «όχι σκουπίδια όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές» παραμένει απλώς ένα παλιό σλόγκαν χωρίς πρακτική εφαρμογή. Έτσι, μπορεί, καθώς βυθίζετε το πόδι σας στη ζεστή άμμο, να πατήσετε ένα σκουριασμένο τενεκεδάκι ή ένα κομμάτι γυαλί.
Όποιο ξένο σώμα δεν μπορεί να αφαιρεθεί, μπορεί να προκαλέσει μόλυνση, ενώ τα σκουριασμένα αντικείμενα είναι πιθανό να προκαλέσουν ακόμη και τέτανο.
Καθαρίστε την πληγή με αντισηπτικό ή νερό και σαπούνι. Αν στο δέρμα δεν έχει παραμείνει κάποιο κομματάκι, πιέστε το τραύμα με μια καθαρή πετσέτα για να σταματήσει το αίμα. Αν δεν έχετε εμβολιαστεί για τέτανο (επαναληπτικές δόσεις του αντιτετανικού εμβολίου πρέπει να γίνονται κάθε 10 χρόνια μετά την ηλικία των 18 ετών), θα χρειαστεί να επισκεφτείτε μέσα σε 24 ώρες το κοντινότερο νοσοκομείο ή φαρμακείο για να κάνετε αντι­τετανικό ορό. Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει και τη λήψη αντιβίωσης. Στην περίπτωση που στην πληγή υπάρχουν υπολείμματα από το αντικείμενο, πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας για να βγάλετε ακτινογραφία και να σας τα αφαιρέσουν.




Κάθεστε στην παραλία και, ενώ θαυμάζετε το μαγευτικό ελληνικό ηλιοβασίλεμα, φυσάει αέρας, σηκώνει άμμο και τη φέρνει στα μάτια σας.
Η άμμος μπορεί να δημιουργήσει πόνο, τσούξιμο και κοκκίνισμα στο εσωτερικό του ματιού. Μπορεί, επίσης, για λίγα λεπτά να έχετε ευαισθησία στο φως ή η όρασή σας να είναι θολή, αλλά δεν προκαλεί σοβαρότερα προβλήματα.
Καταρχήν, μην τρίψετε τα μάτια σας και μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε την άμμο ή οτιδήποτε άλλο έχει μπει στο μάτι σας (π.χ. σκόνη, σκουπιδάκι) με τα δάχτυλά σας, γιατί μπορεί να δημιουργήσετε αμυχές στον κερατοειδή. Αντ’ αυτού, ξεπλύντε τα μάτια σας με άφθονο νερό για να απομακρύνετε τα ξένα σώματα, ενώ, αν βρίσκεστε στην παραλία, μπορείτε εναλλακτικά να μπείτε στη θάλασσα και να αρχίσετε τα μακροβούτια με ανοιχτά μάτια. Αν το νερό δεν φέρει αποτέλεσμα, εντοπίστε το ξένο σώμα και αφαιρέστε το με τη βρεγμένη άκρη ενός καθαρού μαντιλιού ή επιδέσμου. Σε περίπτωση που μετά την αφαίρεσή του νιώσετε ενοχλήσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αντιβιοτικό κολλύριο σε συνδυασμό με τεχνητά δάκρυα. Αν πάλι το ξένο σώμα έχει κολλήσει στο μάτι, μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε, γιατί μπορεί να προκαλέσετε κάποια βλάβη. Καλύψτε το μάτι σας με επίδεσμο και επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο. Το ίδιο πρέπει να κάνε­τε και στην περίπτωση που, ενώ έχει απομακρυνθεί το σώμα, εξακολουθεί να υπάρχει τσούξιμο και πόνος.




Επισκεφτήκατε το αγαπημένο σας νησί και αποφασίσατε να παρακολουθήσατε μια βραδινή παράσταση σε ένα ανοιχτό θέατρο στη μέση των αγρών, κοντά στη φύση. Τόσο κοντά, που ξαφνικά νιώσατε στο αυτί σας κάτι να κουνιέται και να σας ενοχλεί.
Συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς τις πε­ρισσότερες φορές προλαβαίνετε να απομακρύνετε τα έντομα πριν εισχωρήσουν μέσα στο αυτί. Ωστόσο, αν δεν προσέξετε κατά την αφαίρεσή τους ή δεν προλάβετε να τα απομακρύ­νε­τε έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό, ακόμη και μόλυνση.
Αν το ξένο σώμα βρίσκεται στην άκρη του αυτιού, ­μπορείτε να το αφαιρέσετε με ένα τσιμπιδάκι, αρκεί να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην το σπρώξετε πιο μέσα. Αν κάποιο έντομο έχει παγι­δευτεί στο αυτί σας, μπορείτε να ρίξετε λίγο λάδι ή νερό για να το ­πνίξετε. Αν το έντομο δεν παρασυρθεί προς τα έξω ή δεν μπορέσετε να το διώξετε, πηγαίνετε στο κοντινότερο νοσοκομείο για να το αφαιρέσει ο γιατρός.




: Μπορεί να μην έχει συμβεί σε εσάς, αλλά είναι πολύ πιθανό να συμβεί στο παιδί σας, ιδιαίτερα αν είναι μικρής ηλικίας. Πόσες φορές δεν το προλάβατε στο παρά πέντε, πριν βάλει το πλαστικό παιχνιδάκι του στη μύτη; Αν και τις περισσότερες φορές αποφεύγετε την καταστροφή, πρέπει να είστε προσεκτικοί και να μην αφήνετε κοντά στα παιδιά αντικείμενα που μπορεί να σφηνώσουν στη μύτη τους.
Η αιμορραγία και η δημιουργία φλεγμονής είναι προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αν εισχωρήσει ξένο σώμα στη μύτη, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενοτο ένα αντικείμενο να εισχωρήσει πιο βαθιά και να κατέβει στο λαιμό, προκαλώντας ακόμη σοβαρότερα προβλήματα.
Συμβουλεύστε το παιδί σας να μην αναπνέει από τη μύτη, αλλά από το στόμα, για να μην προχωρήσει πιο μέσα το ξένο σώμα. Ζητήστε του, επίσης, να πάρει μια βαθιά ανάσα από το στόμα και να εκπνεύσει δυνατά από τη μύτη, καθώς μπορεί το ξένο σώμα να απομακρυνθεί με το φύσημα. Επειδή, όμως, τα παιδιά δύσκολα συμμορφώνονται με τις υποδείξεις σας, μπορείτε απλώς να φυσήξετε στο στόμα τους για να τα αναγκάσετε να εκπνεύσουν από τη μύτη. Αν δεν μπορείτε να το απομακρύνετε, τότε επισκεφτείτε ένα γιατρό για να το αφαιρέσει. Σε περίπτωση που το παιδί σας έχει βάλει στο αυτί ή στη μύτη του μια μικρή μπαταρία, μην προσπαθήσετε να την αφαιρέσετε μόνοι σας, γιατί είναι τοξικές, αλλά επισκεφτείτε το συντομότερο ένα νοσοκομείο.



Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Ζηνοβία Αλατζίδου, χειρουργό-ωτορινολαρυγγολόγο, τον κ. Νικόλαο Παπανικολάου, παθολόγο-πνευμονολόγο στην Ευρωκλινική Αθηνών, και την κ. Βίκη Ψαθά, χειρουργό-οφθαλμίατρο.