Πότε ένα αντικείμενο γίνεται σκουπίδι; Όταν κανείς δεν θέλει να το χρησιμοποιήσει, φυσικά! Και αν αυτό που εσείς σκοπεύετε να πετάξετε, το χρειάζεται κάποιος άλλος; Εξακολουθεί και τότε να είναι σκουπίδι; Ψάξτε λίγο πιο προσεκτικά στις ντουλάπες σας, στο πατάρι, στην αποθήκη, στο γκαράζ και σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από τον αριθμό των πραγμάτων που κρατάτε και δεν χρησιμοποιείτε ποτέ, είτε γιατί έχετε πάρει καινούργια είτε γιατί δεν σας αρέσουν πια είτε γιατί τα παιδιά σας μεγάλωσαν. Αντί, επομένως, να χαλάνε από την αχρησία σε κάποια γωνιά, δεν είναι καλύτερα να τα δώσετε σε κάποιον που θα τα χρησιμοποιήσει; Γίνετε, λοιπόν, μέλος του Freecycle, ανταλλάξτε χρήσιμα αντικείμενα και επαναχρησιμοποιήστε τα πριν τα ανακυκλώσετε, βοηθώντας έτσι το περιβάλλον, αλλά και την τσέπη σας.


Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ξεκίνησε τη δράση του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην ουσία, πρόκειται για ένα παγκόσμιο δίκτυο εναλλακτικής δωρεάν ανακύκλωσης που στοχεύει στο να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη και να μειώσει τον όγκο των σκουπιδιών στις χωματερές. Χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο και έχοντας ως βάση τοπικές ομάδες, δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να προσφέρει ή να αναζητήσει διάφορα αντικείμενα, τα οποία έτσι αξιοποιούνται στο έπακρο πριν ανακυκλωθούν.




Μέσω Freecycle διακινείται οποιοδήποτε καταναλωτικό αγαθό που δεν αλλοιώνεται με το χρόνο και είναι νόμιμο, εκτός του αλκοόλ και του καπνού. Έτσι, μπορείτε να προσφέρετε ή να βρείτε από μουσικά όργανα, βιβλία και υπολογιστές μέχρι έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και είδη αυτοκινήτου.


Η φιλοσοφία του Freecycle είναι απλή: τα σκουπίδια του ενός μπορεί να είναι ο θησαυρός του άλλου. Τα αντικείμενα που προσφέρονται βρίσκονται σε καλή κατάσταση και διατίθενται δωρεάν. Είναι μια προσπάθεια ενάντια στην καταναλωτική μανία που χαρακτηρίζει την εποχή μας. Το Freecycle προωθεί επίσης την οικολογική συνείδηση, κρατώντας μακριά από τις χωματερές τόνους σκουπιδιών. Υπάρχει, βέβαια, και η δυνατότητα να ζητήσει κανείς κάποιο αντικείμενο, αν και στην περίπτωση αυτή προτείνεται η πρώτη αγγελία να είναι αγγελία προσφοράς για να φανεί η καλή διάθεσή του.


Ημερομηνία «γέννησης» του Freecycle είναι η 1η Μαΐου 2003, όταν ο Deron Beal έστειλε το πρώτο e-mail, ανακοινώνοντας την έναρξη της λειτουργίας του δικτύου Freecycle σε μερικούς φίλους του και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς της Tucson στην Αριζόνα. Τότε ο ιδρυτής του δικτύου δούλευε σε ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που παρείχε υπηρεσίες ανακύκλωσης σε επιχειρήσεις. Όμως, καθώς τα μέλη του οργανισμού έβλεπαν καινούργια αντικείμενα να πετιούνται, άρχισαν να επισκέπτονται τοπικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν. Για να γίνει ευκολότερη αυτή η διαδικασία αναζήτησης, ο Deron Beal στράφηκε στο Διαδίκτυο, στήνοντας έτσι την πρώτη ομάδα Freecycle.


● Από το 2003 μέχρι σήμερα, το Free­cycle έχει εξαπλωθεί σε 91 χώρες.
● Υπάρχουν περίπου 5.000 τοπικές ομάδες Freecycle σε αντίστοιχο αριθμό πόλεων, που εκπροσωπούν περισ­σότερα από 5.000.000 μέλη.
● Χάρη στη δράση του Freecycle παγκοσμίως, καθημερινά στις χωματερές φτάνουν 300 τόνοι λιγότερα σκουπίδια.


Το μεγαλύτερο δίκτυο στην Ελλάδα είναι αυτό της Αθήνας, με περίπου 1.000 μέλη. Όμως, ομάδες του δικτύου θα βρείτε σε 12 ακόμη πόλεις: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Κοζάνη, Σέρρες, Χαλκίδα, Ρόδο, Μυτιλήνη, Ξάνθη, Ναύπλιο, Καστοριά, Κομοτηνή. Φυσικά, αν στην πόλη σας δεν υπάρχει ομάδα, ­μπορείτε εύκολα, με οδηγό την ιστοσελίδα www.freecycle.org ή με τη βοήθεια εμπειρότερων διαχειριστών, να οργανώσετε μία. Καλή θέληση και όρεξη να υπάρχει!


Το κίνημα αυτό απευθύνεται και προσελκύει ανθρώπους όλων των ηλικιών, που χρησιμοποιούν τις ομάδες συζήτησης του Yahoo για να επικοινωνούν. Τα μέλη του Freecycle χρησιμοποιούν την υπηρεσία για να βάζουν αγγελίες σχετικά με τα πράγματα που θέλουν να δώσουν ή να πάρουν. Όποιος ενδιαφέρεται για κάποιο αντικείμενο μπορεί να απαντήσει με e-mail στον κάτο­χό του, εξηγώντας γιατί το θέλει, και έτσι κάθε ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότη­τα να επιλέξει σε ποιον θα το δώσει. Μάλιστα, όπως μας είπε και ο συντονι­στής της ομάδας των Αθηνών κ. Άγγε­λος Ιωακειμίδης, τα μέλη του οργανισμού επιθυμούν να συνεργαστούν με άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ώστε να βοηθήσουν όποιον έχει ανάγκη, όπως οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών.


Ο καθένας μπορεί να γίνει μέλος, φυσικά δωρεάν, με 5 απλά βήματα:
1. Μπαίνετε στην ιστοσελίδα του οργανισμού: www.freecycle.org
2. Βρίσκετε την πιο κοντινή σε εσάς ομάδα, κάνοντας αναζήτηση με το όνομα της πόλης σας.
3. Γράφεστε στην ομάδα.
4. Βάζετε αγγελία για κάτι που θέλετε να χαρίσετε.
5. Περιμένετε να γίνει έλεγχος της αγγελίας σας και στη συνέχεια λαμβάνετε e-mails από τους ενδιαφερομένους.


● Τα αντικείμενα που διακινούνται μέσω Freecycle πρέπει να είναι νόμιμα, κατάλληλα για όλες τις ηλικίες, και να δίνονται δωρεάν. Απαγορεύεται, δηλαδή, η διακίνηση καπνού, αλκοόλ, φαρμάκων, όπλων ή πορνογραφικού υλικού.
● Απαγορεύεται οποιοδήποτε είδος εμπορικής συναλλαγής.
● Ο διαχειριστής έχει το δικαίωμα να διαγράψει οποιοδήποτε μέλος έπειτα από δύο αγγελίες με άπρεπο ή υβριστικό περιεχόμενο.
● Να είστε ευγενικοί, καθώς όλη η προσπάθεια βασίζεται στη φιλανθρωπία και στον εθελοντισμό των ανθρώπων. Έτσι, φροντίστε τα αντικείμενα που προσφέρετε να είναι σε καλή κατάσταση και να είστε συνεπείς όταν πρόκειται να παραλάβετε ή να παραδώσετε κάποιο αντικείμενο.
● Καλό είναι να παίρνετε τις απαραίτητες προφυλάξεις για την προσωπική σας ασφάλεια και τα προσωπικά σας δεδομένα. Μη δίνετε, λοιπόν, το τηλέφωνό σας δημοσίως, αλλά μόνο στον ενδιαφερόμενο και, φυσικά, μην ξεχνάτε ότι συναλλάσσεστε με κάποιον που δεν γνωρίζετε και αυτό μπορεί να κρύβει κινδύνους.


Σωκράτης Γ., 45 ετών, υπάλληλος Δήμου Αθηναίων
«Η ιδέα τού να χαρίζεις πράγματα που για σένα μπορεί να είναι άχρηστα, αλλά για κάποιον άλλο χρήσιμα, μου φάνηκε έξυπνη και δελεαστική. Μάλιστα, αν και στην αρχή γράφτηκα ως απλό μέλος, σήμερα προσφέρω εθελοντικά τη βοήθειά μου ως moderator, δηλαδή ελέγχω τα mails που μας έρχονται. Μέσω του Freecycle, έχω καταφέρει μέχρι σήμερα να δώσω οθόνες υπολογιστών και φαξ που δεν χρειαζόμουν, ενώ έχω πάρει βιβλία, έναν ανεμιστήρα και εξαρτήματα για τον υπολογιστή μου. Μάλιστα, κάποια στιγμή επικοινώνησε μαζί μου ένας καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος συγκέντρωνε υπολογιστές και εξοπλισμό για φοιτητές που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν οι ίδιοι. Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπεις κόσμο κάθε ηλικίας να ανταποκρίνεται στη λογική του “επαναχρησιμοποιώ” πριν το “ανακυκλώνω”. Όλοι έχουμε πράγματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από άλλους, αντί να καταλήξουν στα σκουπίδια.»


Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τα site: www.freecycle.org και http://freecycle.wikispaces.com/freecycle.gr ή στείλτε e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: AthensGreeceFreecycle@yahoogroups.com

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Άγγελο Ιωακειμίδη, Athens Greece Freecycle Administrator.