Ένα χάρτη, όπου θα καταγράφονται όλες οι γενετικές αλλαγές που συνδέονται με την εμφάνιση του καρκίνου του εγκεφάλου και του παγκρέατος κατάφεραν να δημιουργήσουν αμερικανοί επιστήμονες.

Ερευνητικές ομάδες, με επικεφαλής τους ειδικούς του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς» εξέτασαν περισσότερα από 20.000 γονίδια όγκων, από 24 ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος καθώς και 22 ασθενείς με την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Cancer Genome Atlas» (Άτλας του Γονιδιώματος του Καρκίνου) με χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης, ερευνητές από 18 διαφορετικά αμερικανικά κέντρα, ανέλυσαν 600 γονίδια που σχετίζονταν με τους όγκους γλοιοβλαστώματος 206 ασθενών.

Τα κακά νέα: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το σημαντικότερο ίσως εύρημα είναι ότι τελικά ο καρκίνος συνιστά ένα γενετικό «χάος», το οποίο προκύπτει από το γεγονός ότι τελικά τα γονίδια που προκαλούν την γέννηση των καρκινικών όγκων διαφοροποιούνται από ασθενή σε ασθενή.

Τα καλά νέα: Τα συγκεκριμένα «κοινά» μονοπάτια που είδαν ότι ακολουθεί η νόσος κρίθηκαν ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν τη δημιουργία νέων θεραπειών που δεν θα περιορίζονται μόνο στα «ένοχα» γονίδια, αλλά θα στοχεύουν ολόκληρη την πορεία τους.

Θετική η… ετυμηγορία: Το σίγουρο είναι ότι η νέα αναλυτική χαρτογράφηση της διαδικασίας που μεταμορφώνει τα φυσιολογικά σε καρκινικά κύτταρα αναμένεται να βοηθήσει τόσο στις μεθόδους καταπολέμησης της νόσου όσο και στην έγκαιρη διάγνωσή της.

Διαβάστε ακόμη:
Ίδια γονίδια για τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη
http://www.vita.gr/html/ent/930/ent.6930.asp

Νέα γονίδια για τον καρκίνο του προστάτη
http://www.vita.gr/html/ent/861/ent.4861.asp

Αλλάξτε ζωή, «αλλάξτε» γονίδια!
http://www.vita.gr/html/ent/800/ent.6800.asp

Νέος γενετικός δείκτης καρκίνου του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/427/ent.5427.asp