Πιο αγχώδεις είναι οι γυναίκες που έχουν γυναίκα προϊστάμενο, μαρτυρά νέα έρευνα των ειδικών του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν από την ανάλυση στοιχείων δημοσκόπησης, που είχε πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ το 2005, η οποία συνέκρινε τα επίπεδα άγχους και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν άνδρες και γυναίκες που είχαν: α. έναν άνδρα προϊστάμενο, β. μια γυναίκα προϊστάμενο, γ. δύο προϊσταμένους και των δύο φύλων.

Σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Health and Social Behavior», οι γυναίκες με προϊστάμενο του ιδίου φύλου βίωναν εντονότερο άγχος (προβλήματα ύπνου, δυσκολία συγκέντρωσης στη δουλειά και στρες), ενώ είχαν και ψυχοσωματικά συμπτώματα (πονοκεφάλους, στομαχόπονο, κάψιμο στην καρδιά, πόνο στον αυχένα και την πλάτη, έντονη κούραση), σε σχέση με όσες «συνεργάζονταν» με έναν άνδρα προϊστάμενο.

Και οι γυναίκες που είχαν «από πάνω τους» έναν άνδρα και μια γυναίκα όμως έδειξαν να παρουσιάζουν παρόμοια προβλήματα.

Από την άλλη, οι άνδρες με έναν μόνο προϊστάμενο, ανεξαρτήτως φύλου, εμφανίζονταν επίσης αγχωμένοι. Αντίθετα, όσοι είχαν δύο ανωτέρους και των δύο φύλων εμφάνιζαν λιγότερα ψυχοσωματικά συμπτώματα σε σχέση με όσους εργάζονταν για κάποιον του ιδίου φύλου.

Οι ερευνητές, υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες αντενδείξεις μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι υποσυνείδητα κυριαρχεί το στερεότυπο ότι ο άνδρας είναι αρχηγός και για τον λόγο αυτό οι εργαζόμενοι επιτρέπουν σε έναν άνδρα προϊστάμενο να έχει πιο τυπικά ηγετική συμπεριφορά. Αντίθετα, από μια γυναίκα περιμένουν συνήθως μια πιο τρυφερή συμπεριφορά και όταν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει τότε είναι που γεννιούνται τα περισσότερα προβλήματα.

Διαβάστε ακόμη:
Ιστορίες καθημερινής τρέλας στο γραφείο
http://www.vita.gr/html/ent/548/ent.1548.asp

Θα αντέχατε να είστε υπάλληλος του εαυτού σας;
http://www.vita.gr/html/ent/266/ent.3266.asp

Πώς να διεκδικείτε αποτελεσματικά
http://www.vita.gr/html/ent/592/ent.1592.asp

Γιατί δεν έχω καλές σχέσεις με τους συναδέλφους μου;
http://www.vita.gr/html/ent/060/ent.2060.asp

Kαινούργια δουλειά. Tι να προσέξω για να μείνω;
http://www.vita.gr/html/ent/240/ent.2240.asp