Οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν στο μισό το ενδεχόμενο πρόωρου θανάτου, υιοθετώντας μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

Αποφεύγοντας το κάπνισμα, τρώγοντας υγιεινά, ελέγχοντας το βάρος και με λίγη γυμναστική, θα μπορούσε να αποφευχθεί το 55% των πρόωρων θανάτων που οφείλονται σε χρόνιες παθήσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ακολουθώντας αυτές τις απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας μπορεί να μειωθούν κατά 44% οι θάνατοι από καρκίνο και κατά 72% οι θάνατοι που οφείλονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Η μελέτη έγινε από το Brigham and Women’s Hospital και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και δημοσιεύτηκε στο site της Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης (British Medical Journal).

Στη μελέτη που κράτησε 24 χρόνια, το 28% από 8.882 θανάτους αποδίδονται στο κάπνισμα και το 55% στο συνδυασμό καπνίσματος, καθιστικής ζωής, υπερβολικού σωματικού βάρους και κακής διατροφής.

Για τους πρόωρους θανάτους ενοχοποιούνται επίσης και οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Ωστόσο οι γυναίκες που καταναλώνουν με σύνεση αλκοόλ, λ.χ. ένα ποτό την ημέρα, φάνηκε ότι αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά σε σχέση με τις γυναίκες που δεν καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ. Όπως αναφέρει ο δρ. επικεφαλής της έρευνας Ron Van Dam, τα οφέλη της ήπιας κατανάλωσης αλκοόλ που προκύπτουν από την έρευνα δεν πρέπει να οδηγήσουν τον κόσμο στην κατάχρηση.

Σίγουρα ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η πίεση χρόνου καθιστούν δύσκολη την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, όπως όμως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, είναι ευκολότερο από ό,τι φανταζόμαστε αν δεν ξεκινήσουμε με… μεγαλεπίβολα σχέδια. Μερικές απλές αλλαγές στο διαιτολόγιό μας, όπως να καταναλώνουμε προϊόντα ολικής άλεσης, λιγότερο κρέας και να περπατάμε αντί να πηγαίνουμε για ψώνια με το αυτοκίνητο αρκούν για να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη.

Τέλος από μια ακόμη έρευνα από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, προκύπτει ότι οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο να πάθουν διαβήτη μπορούν να μειώσουν την αντίσταση του οργανισμού τους στην ινσουλίνη –ένας σημαντικός βιολογικός παράγοντας που προδιαθέτει για διαβήτη- με την άσκηση. Επομένως το μήνυμα είναι σαφές. Δραστηριοποιηθείτε τώρα κάνοντας απλά βήματα, και όχι από… Δευτέρα με μεγαλόπνοα πλάνα αλλαγής ζωής.

Διαβάστε ακόμη:
Γιόγκα και χορός για γυναίκες μετά τα 40
http://www.vita.gr/html/ent/090/ent.7090.asp

Γυναίκες σε «φόρμα»
http://www.vita.gr/html/ent/595/ent.5595.asp

Oι κακές συνήθειες που σας ασχημαίνουν
http://www.vita.gr/html/ent/308/ent.6308.asp

Πότε να κόψετε το κάπνισμα
http://www.vita.gr/html/ent/911/ent.5911.asp

Θεριακλούδες καπνίστριες; Ξανασκεφτείτε το!
http://www.vita.gr/html/ent/285/ent.7285.asp

13 ερωτήσεις… για τη γυναικεία καρδιά στον καθηγητή κ. Παύλο Τούτουζα
http://www.vita.gr/html/ent/619/ent.4619.asp

Νέες οδηγίες για την άμυνα της γυναικείας καρδιάς
http://www.vita.gr/html/ent/336/ent.1336.asp