Οι ασθενείς που παίρνουν τακτικά αντιπηκτικά φάρμακα βαρφαρίνης, κινδυνεύουν περισσότερο σε περίπτωση αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Τα φάρμακα βαρφαρίνης χορηγούνται κυρίως σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν κίνδυνο ισχαιμικού επεισοδίου ή πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή. Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα της επίσημης επιθεώρησης της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι διαπίστωσαν ότι οι αντιπηκτικές ιδιότητες αυτών των φαρμάκων αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στην έρευνά των αμερικανών επιστημόνων συμμετείχαν συνολικά 258 ασθενείς, με μέσο όρο ηλικίας τα 69 έτη, που παρουσίαζαν εγκεφαλική αιμορραγία. Ανάμεσά τους 51 λάμβαναν βαρφαρίνη. Με τη βοήθεια αξονικών εξετάσεων εγκεφάλου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εγκεφαλική αιμορραγία σ’ αυτούς που λάμβαναν βαρφαρίνη ήταν περίπου διπλάσια συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Αποδίδουν αυτό το ποσοστό στην αραίωση του αίματος από τις αντιπηκτικές ιδιότητες της βαρφαρίνης.

Ο επικεφαλής της έρευνας δρ Μάθιου Φλάχερτι υποστηρίζει ότι η βαρφαρίνη, ενώ είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματική στην πρόληψη ισχαιμικών επεισοδίων, αυξάνει εντούτοις την επικινδυνότητα των αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Δεν συνιστά λοιπόν διακοπή της χρήσης της, αλλά «συστηματική παρακολούθηση και ρύθμιση της δοσολογίας της».

Διαβάστε ακόμη:
«Σκούπα» για τις αρτηρίες του εγκεφάλου
http://www.vita.gr/html/ent/819/ent.4819.asp

Υγεία – Διατροφή – Kυκλοφορία του αίματος. Oι τροφές τροχονόμοι!
http://www.vita.gr/html/ent/297/ent.1297.asp