Την επανάσταση στον χώρο των διαγνωστικών τεστ υπόσχεται να φέρει μια νέα συσκευή σε μέγεθος βιβλίου. Η εφεύρεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας επιστημόνων από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό την καθοδήγηση ειδικών του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία. Οι επικεφαλής της έρευνας ισχυρίζονται ενδεικτικά ότι μπορεί να κάνει τη διάγνωση καρκίνου των ωοθηκών ή της σκλήρυνσης κατά πλάκας μια υπόθεση τόσο απλή όσο ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας και ενός μικρού δείγματος αίματος ή ούρων, η συσκευή ανιχνεύει τους βιοδείκτες του οργανισμού που συνδέονται με διάφορες ασθένειες σε μόλις 15 λεπτά.

Ανάμεσα στις ασθένειες που εντοπίζει η διαγνωστική συσκευή είναι επίσης ο καρκίνος του προστάτη, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι μυκητιάσεις.

Η τιμή της συσκευής υπολογίζεται περί τα 1.300 ευρώ αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα η διάγνωση για τις ίδιες ασθένειες είναι πολύ πιο ακριβή και χρονοβόρα σήμερα. Οι υπάρχουσες μέθοδοι απαιτούν τουλάχιστον δύο ώρες για τα πρώτα αποτελέσματα και αυτό υπό την άμεση κινητοποίηση και επίβλεψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Οι δημιουργοί της συσκευής μάλιστα δεν αποκλείουν ακόμη και την ευρεία κυκλοφορία της στην αγορά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια προκειμένου να είναι δυνατή η χρήση της από ασθενείς που πάσχουν από HIV στο σπίτι.

Παράλληλα, ένα νέο γενετικό τεστ, που κατασκεύασαν οι ερευνητές της εταιρείας Applied Biosystems Inc. και μπορεί μέσα σε τέσσερις μόλις ώρες να ανιχνεύσει εάν κάποιος πάσχει από κάποια παραλλαγή του ιού της γρίπης, συμπεριλαμβανομένης και της λεγόμενης «γρίπης των πτηνών», έλαβε την έγκριση των αμερικανικών αρχών.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η ανάλυση γίνεται σε γενετικό υλικό που λαμβάνεται από τον λαιμό ή τη μύτη του ασθενούς. Πρόκειται για ένα τεστ μεγαλύτερης ακρίβειας σε σχέση με τις υπάρχουσες εξετάσεις, το οποίο αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στον άμεσο εντοπισμό νέων κρουσμάτων γρίπης.


Διαβάστε ακόμη:
Online διάγνωση
http://www.vita.gr/html/ent/145/ent.7145.asp

Αλτσχάιμερ; Φορέστε το κράνος σας!
http://www.vita.gr/html/ent/142/ent.7142.asp

Τέλος στην ημικρανία με μια συσκευή
http://www.vita.gr/html/ent/134/ent.7134.asp

Ακουστικό εξαλείφει τον τραυλισμό
http://www.vita.gr/html/ent/568/ent.5568.asp

Ρομποτικό στυλό για τυφλούς
http://www.vita.gr/html/ent/708/ent.5708.asp

«Βηματοδότης» και για την παχυσαρκία
http://www.vita.gr/html/ent/937/ent.6937.asp

Κίνηση με την… άκρη της γλώσσας!
http://www.vita.gr/html/ent/948/ent.6948.asp