Γερμανοί ερευνητές του Κέντρου Αναγεννητικής Βιολογίας και Ιατρικής στο Τίμπιγκεν ανακάλυψαν ότι νέο τρόπο δημιουργίας βλαστικών κυττάρων από τους όρχεις των ανδρών, που καθιστά περιττή την ανάγκη χρήσης και καταστροφής ανθρώπινων εμβρύων.


Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Nature», ο νέος τύπος βλαστικών κυττάρων θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη «ιστών-ανταλλακτικών» για εξατομικευμένη αντιμετώπιση ενός μεγάλου εύρους ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η νόσος του Πάρκινσον και οι καρδιοπάθειες.


Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ Τόμας Σκουτέλα μάλιστα, τα νέα ευρήματα μπορούν να προσφέρουν λύση στα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από τη μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη μέθοδο λήψης εμβρυϊκών κυττάρων, κατά την οποία καταστρέφονται τα έμβρυα.


Αν και τα καλά νέα ισχύουν μόνο για τους άνδρες, οι ειδικοί εκτιμούν ότι πιθανά υπάρχουν αντίστοιχα κύτταρα στα γυναικεία ωοκύτταρα.


Τοποθετούν, παρόλα αυτά, την πρακτική εφαρμογή θεραπειών με χρήση βλαστικών κυττάρων σε αρκετά χρόνια από σήμερα, γεγονός που ενδεχομένως να επιτρέψει ενδιάμεσα μια νέα ανακάλυψη «γένους θηλυκού»…


Διαβάστε ακόμη:

«Nέα γενιά» βλαστικών κυττάρων

http://www.vita.gr/html/ent/432/ent.7432.asp


Να φυλάξω τα βλαστοκύτταρα του μωρού μου;

http://www.vita.gr/html/ent/249/ent.1249.asp


Ένα βήμα πιο κοντά στην κυτταρική θεραπεία

http://www.vita.gr/html/ent/617/ent.4617.asp


Σαγόνι από βλαστικά κύτταρα

http://www.vita.gr/html/ent/832/ent.4832.asp


Βλαστικά κύτταρα αποκαθιστούν τα οστά

http://www.vita.gr/html/ent/898/ent.4898.asp


Βλαστικά κύτταρα εναντίον νευρολογικών ασθενειών

http://www.vita.gr/html/ent/729/ent.6729.asp