Πόνος και διόγκωση στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και κόπωση μπορεί να μην προέρχονται από κούραση ή από το στρες, αλλά να είναι συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Με ένα δωρεάν τηλεφώνημα μπορείτε να εξεταστείτε επίσης δωρεάν, έως τις 15 Οκτωβρίου. Το vita.gr σας ενημερώνει.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία χρόνια νόσος που προκαλεί πόνο, διόγκωση, δυσκαμψία και απώλεια της λειτουργικότητας των αρθρώσεων. Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων της και η αντιμετώπισή τους μπορούν να επιβραδύνουν σημαντικά την πορεία της νόσου, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής.

Αν η νόσος αφεθεί χωρίς έγκαιρη και δραστική θεραπεία οι αρθρώσεις καταστρέφονται, παραμορφώνονται και ο ασθενής μπορεί να οδηγηθεί σε αναπηρία. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προσβάλλει κάθε ηλικία, από μικρά παιδιά μέχρι και ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας και προτιμά ιδιαίτερα τις γυναίκες.

Η έγκαιρη διάγνωση από εξειδικευμένο γιατρό είναι ένας από τους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Αρθρίτιδας στις 12 Οκτωβρίου και η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση με την οργάνωση ενημερωτικής εκστρατείας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.



Μάθετε περισσότερα για τη νόσο από το τηλέφωνο
Η δωρεάν τηλεφωνική γραμμή 800 11 60 700 που λειτουργεί από την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία παρέχει πληροφορίες για τα ρευματολογικά ιατρεία που λειτουργούν στους Δήμους της χώρας, αλλά και τη δωρεάν κλινική εξέταση από ρευματολόγους σε όλη την Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου. Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία πραγματοποιεί, επίσης, σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων, ώστε μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μάθει τις πτυχές της νόσου.

Εκδηλώσεις
Το πρόγραμμα των ενημερωτικών εκδηλώσεων της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη λειτουργία περιπτέρων, στα οποία γιατροί – μέλη της Εταιρείας θα δίνουν πληροφορίες και έντυπο υλικό για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επίσης, εκπρόσωποι των δήμων θα δίνουν πληροφορίες για τα δημοτικά ιατρεία, τα εξωτερικά ιατρεία, τα ιδιωτικά ιατρεία ή τα ιατρεία των νοσοκομείων όπου πραγματοποιούνται εξετάσεις για τη νόσο.

Τα περίπτερα θα βρίσκονται σε κεντρικές πλατείες του Λεκανοπεδίου Αττικής, στην Αθήνα, στον Πειραιά, στον Υμηττό, στο Περιστέρι και στην Κηφισιά. Στα περίπτερα θα υπάρχει ηλεκτρονικό παιχνίδι, με το οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα ελέγχουν τις γνώσεις τους για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Σημαντικές ελλείψεις

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) στην Ελλάδα δεν υπάρχει οργανωμένο δίκτυο για την παρακολούθηση και τη νοσηλεία των ρευματοπαθών.

  • Δεκαεπτά κρατικά νοσοκομεία κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννινα, Λάρισα, Ηράκλειο, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη) διαθέτουν ρευματολόγο, ενώ περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία στερούνται παντελώς.
  • Τα νοσοκομεία Παίδων των Αθηνών διαθέτουν μόνο εξωτερικό παιδορευματολογικό ιατρείο, ελλιπώς στελεχωμένο.
  • Τέλος, μόνο δύο νοσοκομεία διαθέτουν για τους ρευματοπαθείς πρόσβαση σε τμήματα φυσικοθεραπείας με πισίνα.
  • Δεν χορηγείται η ειδικότητα της παιδορευματολογίας στην Ελλάδα, παρόλο που στην Ευρώπη είναι αναγνωρισμένη.

Σύμφωνα με πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα για τις ρευματικές παθήσεις που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών η συχνότητα των ρευματικών παθήσεων στο γενικό πληθυσμό ανέρχεται στο 27% των ενηλίκων, είναι σημαντικά μεγαλύτερη στις γυναίκες (34%) από ό,τι στους άνδρες (20%) και αυξάνει με την ηλικία.
  • Οι πιο συχνές φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα (0,67%), η ουρική αρθρίτιδα (0,47%), η αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα (0,24%), η ψωριασική αρθρίτιδα (0,17%), το σύνδρομο Sjögren (0,15%), η ρευματική πολυμυαλγία (0,15%) και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (0,05%).

  • Στις φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις, που είναι και οι σοβαρότερες, περιλαμβάνονται οι αυτοάνοσες με συχνότητα 1,1%, οι οροαρνητικές σπονδυλαρθρίτιδες (0,5%) και οι κρυσταλλογενείς αρθρίτιδες (0,5%).