Δύο μικρές τρυπίτσες φαίνεται ότι ήταν αρκετές για την αφαίρεση του καρκίνου του μαστού στην περίπτωση της Πόλα ΜακΓκίνλι, 46 χρονών, από τη Βρετανία.

Η νέα πρωτοποριακή τεχνική χρησιμοποιεί σχεδόν ανεπαίσθητες τομές με αποτέλεσμα οι μετεγχειρητικές ουλές σχεδόν να εξαλείφονται και ο χρόνος ανάρρωσης να μειώνεται δραματικά. Παράλληλα, μερικές ασθενείς δεν χρειάζεται να υποβληθούν εκ νέου σε επέμβαση αναδόμησης του μαστού, καθώς η συγκεκριμένη μέθοδος επιτρέπει την επί τόπου εισαγωγή εμφυτεύματος.

Η επαναστατική επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τον δρ Μο Κέστγκαρ στο νοσοκομείο Royal Free του Λονδίνου. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην 46χρονη γυναίκα έγιναν δύο μικρές τομές: μια στη μασχάλη και μια κοντά στη θηλή.

Στη συνέχεια με τη βοήθεια μιας μικροσκοπικής κάμερας ο χειρουργός κατάφερε να αποκολλήσει τον ιστό του μαστού από τα σημεία όπου ενώνεται με τους μύες του θώρακα και το δέρμα και στη συνέχεια να τον αφαιρέσει, τραβώντας τον από τη μια εκ των δύο τομών.

Πρόκειται για μια τεχνική που ξεφεύγει από τα όρια της επεμβατικής μαστεκτομής, κατά την οποία ο μαστός ανοίγεται πλήρως. Έτσι ο χειρουργός δίκαια υποστηρίζει: «Πρόκειται για ένα ακόμη όπλο στο οπλοστάσιό μας. Κάποιες ασθενείς έχουν μεγάλη ανησυχία για τις ουλές και αυτό τις μειώνει». Αυτή η τεχνική ωστόσο «επιφυλάσσεται» για γυναίκες με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο καθώς και εκείνες με μικρότερο στήθος.

Διαβάστε ακόμη:
11+1 πράγματα που δεν ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.6046.asp

Καφές, αλκοόλ και καρκίνος του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/255/ent.6255.asp

Βιταμίνη D εναντίον καρκίνου του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/217/ent.6217.asp

Καρκίνος του μαστού και αλκοόλ
http://www.vita.gr/html/ent/786/ent.5786.asp

Προσωπικότητα και καρκίνος του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/821/ent.4821.asp

Θα προλαμβάνεται ο καρκίνος με ένα εμβόλιο;
http://www.vita.gr/html/ent/319/ent.1319.asp