Μια νέα πρωτοποριακή συσκευή η οποία μεταδίδει τα νευρικά σήματα του εγκεφάλου απευθείας στους μυς παρακάμπτοντας τον νωτιαίο μυελό, κατάφεραν να δημιουργήσουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση «Nature», η νέα μέθοδος εφαρμόσθηκε με επιτυχία μέχρι στιγμής σε πιθήκους.

Τα ευρήματα των αμερικανών ερευνητών μπορούν να δώσουν ελπίδα σε εκατομμύρια άτομα που υποφέρουν από παράλυση στα άκρα εξαιτίας τραυματισμών της σπονδυλικής στήλης ή άλλων αιτιών.

Η νέα μέθοδος παρακάμπτει τις νευρικές οδούς του νωτιαίου μυελού, που έχει υποστεί τραυματισμό, και καθοδηγεί το σήμα, που στέλνει ο κινητικός φλοιός του εγκεφάλου, απευθείας στους μυς των άκρων για να τους θέσει σε κίνηση.

Οι ερευνητές εμφύτευσαν στους πίθηκους ηλεκτρόδια που παρακολουθούν τα εγκεφαλικά κύτταρα του κινητικού φλοιού που ελέγχει την κίνηση. Τα ηλεκτρόδια έστελναν σήματα σε έναν κομπιούτερ, ο οποίος ήταν συνδεμένος με τους μυς του καρπού τους. Οι επιστήμονες προκάλεσαν προσωρινή παράλυση στα άνω άκρα των πιθήκων με ειδική ένεση και μετά ζήτησαν από τους πιθήκους να παίξουν ένα οικείο video game.

Ο σκοπός ήταν οι πίθηκοι να παίξουν ένα πολύ απλό video game, όπου έπρεπε να κινούν τον καρπό τους μπρος-πίσω προκειμένου να πετύχουν τους στόχους στην οθόνη του υπολογιστή. Οι πίθηκοι μπορούσαν να παίξουν αυτό το παιχνίδι πριν από την προσωρινή παράλυσή τους. Γρήγορα έμαθαν να ελέγχουν τους μυς του καρπού τους μέσω της «παράκαμψης» που δημιούργησαν οι επιστήμονες.

Ο επικεφαλής της έρευνας Chet Moriz δηλώνει ότι στόχος είναι η αντιμετώπιση κάθε παράλυσης από τον αυχένα και κάτω αλλά αναγνωρίζει ότι «είμαστε αρκετές δεκαετίες μακριά από το να φτάσουμε σε κλινική εφαρμογή».

Διαβάστε ακόμη:
Διάγνωση … compact για πολλές παθήσεις
http://www.vita.gr/html/ent/495/ent.7495.asp

Αλτσχάιμερ; Φορέστε το κράνος σας!
http://www.vita.gr/html/ent/142/ent.7142.asp

Τέλος στην ημικρανία με μια συσκευή
http://www.vita.gr/html/ent/134/ent.7134.asp

Ακουστικό εξαλείφει τον τραυλισμό
http://www.vita.gr/html/ent/568/ent.5568.asp

Ρομποτικό στυλό για τυφλούς
http://www.vita.gr/html/ent/708/ent.5708.asp

«Βηματοδότης» και για την παχυσαρκία
http://www.vita.gr/html/ent/937/ent.6937.asp

Κίνηση με την… άκρη της γλώσσας!
http://www.vita.gr/html/ent/948/ent.6948.asp