Διαβαίνετε για πρώτη φορά το κατώφλι του πανεπιστημίου ως φοιτητές και νιώθετε χαρά, αλλά και άγχος; Είναι λογικό, καθώς έρχεστε αντιμέτωποι με μια εντελώς καινούργια πραγματικότητα. Για τα εύκολα και τα δύσκολα μαθήματα, για τους καλούς ή τους στρυφνούς καθηγητές, θα μάθετε από τους μεγαλύτερους συμφοιτητές σας. Τι θα γίνει, όμως, με τα οικονομικά σας; Πώς θα τα βγάλετε πέρα, χωρίς να ξεφύγετε εκτός προϋπολογισμού; Το Vita είναι εδώ για να σας βοηθήσει. Διαβάστε μερικές πρακτικές συμβουλές, οργανωθείτε και σύντομα θα διαπιστώσετε ότι η φοιτητική ζωή δεν είναι απαραίτητα σπαρτιατική!


Αν σπουδάζετε στην Ελλάδα, απευθυνθείτε στο Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας του πανεπιστημίου σας. Οι αρμόδιοι θα σας ενημερώσουν για τις παροχές στέγασης, σίτισης, υγειονομικής περίθαλψης, τις υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτρο­φιών, τα χρηματικά βραβεία και τα φοιτητικά εισιτήρια που δικαιούστε κατά τη διάρκεια της φοίτησής σας. Επίσης, βγάλτε έγκαιρα το φοιτητικό πάσο! Είναι must! Θα έχετε άμεσα έκπτωση σε συγκοινωνίες και πρόσβαση στο φοιτητικό εισιτήριο σε αρκετά θέατρα, μουσεία, κινηματογραφικές αίθουσες κ.ο.κ. Αν σπουδάζετε στο εξωτερικό, απευθυνθείτε στις αντίστοιχες υπηρεσίες των εκεί πανεπιστημίων. Θα σας ενημερώσουν για τις παροχές που δικαιούστε και, επιπλέον, θα σας συμβουλεύσουν δωρεάν για τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τον οποίο μπορείτε να διαχειριστείτε τα οικονομικά σας.



Είτε βρίσκεστε στο Sussex ή στο ΤΕΙ Κοζάνης, στην αρχή θα σπουδάσετε και λίγη… λογιστική ή αλλιώς την επιστήμη του «μαθαίνω να τα βγάζω πέρα»:
› Μην αφήνετε τίποτα στην τύχη. Πάρτε μολύβι και χαρτί, χωρίστε το σε δύο τμήματα «Έσοδα-Έξοδα» και στρωθείτε στο γράψιμο: Καταγράψτε με κάθε λεπτομέρεια όλες τις πηγές εσόδων (γονείς, σπουδαστικό δάνειο, υποτροφία) και όλα τα πάγια έξοδα που έχετε (ενοίκιο, φαγητό, μετακινήσεις, συνδρομή Ίντερνετ, λογαριασμός κινητού). Έτσι, θα δείτε σε ποιες δαπάνες (π.χ. καφές, ποτό) θα πρέπει να κάνετε περικοπές.
› Οργανώστε τις πληρωμές μας. Κανονίστε την πληρωμή των σταθερών εξόδων σας, ανάλογα με τις ημερομηνίες που εισπράττετε χρήματα, και βάλτε σε χωριστό λογαριασμό τα χρήματα, π.χ. του ενοικίου. Το υπόλοιπο ποσό «σπάστε» το, ανάλογα με τα έξοδα που θα έχετε το υπόλοιπο του μήνα. › Περιορίστε τα άσκοπα έξοδα. Για παράδειγμα, περιορίστε το φαγητό απέξω και μαγειρέψτε στο σπίτι. Συμβουλευτείτε το www.vita.gr και αναζητήστε το άρθρο με τίτλο: «Οδηγός επιβίωσης στην κουζίνα για εργένηδες και φοιτητές!».
› Κυνηγήστε τις εκπτώσεις. Αναζητήστε προσφορές και εκπτώσεις από εμπορικά ­κέντρα και σουπερ­μάρκετ μέχρι κομμωτήρια. Μάθετε τα stock markets της πόλης που ­μένετε!
› Πουλήστε ό,τι άχρηστο έχετε. Ευκαιρία να ξεφορτωθείτε μεταχειρισμένα βιβλία ή δώρα που σας έχουν κάνει και δεν σας αρέσουν. Αναρτήστε την αγγελία σας στους πίνακες ανα­κοινώσεων του πανεπιστημίου ή αξιοποιήστε το Ίντερνετ. Επισκεφτείτε, μεταξύ άλλων, τους δικτυακούς τόπους www.emarket.gr,
www.amazon.com, www.ebay.com και πουλήστε ή αγοράστε ό,τι καινούργιο ή μεταχειρισμένο θέλετε.
› Χρησιμοποιήστε σωστά τα τραπεζικά προϊόντα για φοιτητές. Έχετε ξεμείνει από χρήματα και σκέφτεστε να πάρετε ένα σπουδαστικό δάνειο ή να αποκτήσετε μια φοιτητική πιστωτική κάρτα; Κάντε πρώτα μια έρευνα αγοράς και δείτε τι σας συμφέρει περισσότερο.
› Αναζητήστε part-time απασχόληση. Προσπαθήστε να δουλεύετε το πολύ για 15 ώρες την εβδομάδα, ώστε να μην επιβαρύνετε το πρόγραμμα των σπουδών σας. Μια καλή ιδέα είναι η πλήρης απασχόληση στις διακοπές σας. Δεν θα φορολογηθείτε και θα συγκεντρώσετε ένα αξιοπρεπές κομπόδεμα.


Δεν θα μείνετε για πάντα, αλλά δεν είναι ανάγκη να βασανιστείτε κιόλας από βρύσες που στάζουν, ασφάλειες που πέφτουν και επιδρομές κατσαρίδων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.) συμβουλεύει:
Μην ψάχνετε για σπίτι πολύ κοντά στο πανεπιστήμιο, είναι πιο ακριβά.
Εξετάστε το ενδεχόμενο να συγκατοικήσετε με άλλους φοιτητές σε δυά­ρια, τριάρια ή και πιο μεγάλα διαμερίσματα. Το ενοίκιό τους είναι πολύ πιο φθηνό από τις γκαρσονιέρες.
Ελέγξτε προσεκτικά στο φως της ημέρας το σπίτι που σας ενδιαφέρει και ρωτήστε για τα κοινόχρηστα, τυχόν υδραυλικά ή ηλεκτρολογικά προβλήματα.
Υπογράψτε μισθωτήριο συμβόλαιο, εσείς και ένας από τους γονείς σας, και αποφύγετε να πληρώσετε ενοίκια ή προκαταβολές σε άτομα που δεν είστε βέβαιοι ότι είναι οι ιδιοκτήτες του σπιτιού.
Μην απευθύνεστε σε «γραφεία πληροφοριών» που υπόσχονται ότι, αν τους προκαταβάλετε κάποιο ποσό, θα σας βρουν αμέσως το ιδανικό σπίτι. Τις περισσότερες φορές, οι «πληροφορίες» τους δεν είναι ακριβείς. Σε κάθε περίπτωση, μην πληρώσετε προμήθεια πριν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι!



To Ίντερνετ δεν είναι μόνο για να περνάτε ατέλειωτες ώρες στο facebook, αλλά και να βρίσκετε εύκολα και γρήγορα τις πληροφορίες που χρειάζεστε.
Προσφορά και ζήτηση φοιτητικής στέγης για φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ Αθηνών μέσα από την εξειδικευμένη ιστοσελίδα www.rento.gr που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, τηλ.: 2310-995.132 & 42, fax: 2310-995.112, ιστοσελίδα προσφοράς και ζήτησης φοιτητικής στέγης: http://dps.web.auth.gr/index.php? houses=form.
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τηλ.: 26510-97.106, fax: 26510-97.024, ιστοσελίδα προσφοράς και ζήτησης φοιτητικής στέγης: http://enoikiazetai.uoi.gr.
Στην ιστοσελίδα της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. www.pomida.gr και στις ιστοσελίδες των υπόλοιπων ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.




Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Ανδρέα Γιαννάτο, οικονομολόγο, τους υπεύθυνους για την έκδοση της κάρτας ISIC στην Ελλάδα, και της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. ( Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων).