Δεν έχει σημασία μόνο το τι τρώμε αλλά και πώς το τρώμε για να μην παχύνουμε. Αν καταβροχθίζουμε λαίμαργα το φαγητό, κινδυνεύουμε περισσότερο να πάρουμε περιττά κιλά, σύμφωνα με νέα έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «British Medical Journal Online First».

Η έρευνα αυτή καθοδηγήθηκε από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οσάκα στην Ιαπωνία και συμμετείχαν συνολικά 3200 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 30 έως 69 ετών, οι οποίοι τέθηκαν υπό τριετή παρακολούθηση από το 2003 μέχρι το 2006.

Από τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι εθελοντές, προέκυψε ότι το 50% των ανδρών και το 58% των γυναικών έτρωγαν μέχρι να νιώσουν αίσθημα πλήρους κορεσμού. Ελαφρά λιγότεροι από τους μισούς άνδρες, καθώς και το 1/3 των γυναικών δήλωσαν ότι έτρωγαν λαίμαργα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που συνδύαζαν και τις δύο παραμέτρους (έτρωγαν γρήγορα και μέχρι να νιώσουν κορεσμό) είχαν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) σε σχέση με τους υπόλοιπους, καθώς έτειναν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού.

Αυτό οι ειδικοί πιστεύουν ότι συμβαίνει γιατί όταν τρώμε γρήγορα ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει έγκαιρα το σήμα ότι έχουμε καταναλώσει την απαιτούμενη ποσότητα τροφής. Το αποτέλεσμα είναι να χάνουμε τον έλεγχο και να οδηγούμαστε σε θερμιδική υπερκατανάλωση.

Η κύρια αιτία του φαινομένου αποδίδεται στο σύγχρονο τρόπο ζωής, ο οποίος κινείται σε ταχύτατους ρυθμούς, με τα fast food, το πρόχειρο φαγητό και την τηλεόραση η οποία απορροφά σημαντικό μέρος του ελεύθερου χρόνου μας, ακόμη και του οικογενειακού γεύματος! Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπερκατανάλωσης φαγητού, οι ειδικοί συστήνουν τα εξής:

● Το στομάχι χρειάζεται περίπου 20 λεπτά μέχρι να μεταδώσει το μήνυμα ότι είμαστε χορτάτοι.
● Όσο περισσότερο μασάμε τις τροφές, τόσο πιο «γεμάτοι» αισθανόμαστε.
● Με τη σωστή μάσηση διασπώνται τα μόρια της τροφής τα οποία εκτίθενται στο σάλιο και ενεργοποιούν τη διαδικασία της πέψης.
● Η παρακολούθηση της τηλεόρασης ή η ανάγνωση κατά τη διάρκεια του φαγητού, εμποδίζουν τον εγκέφαλο να λάβει σήματα που σχετίζονται με το φαγητό.

Παράλληλα, μια άλλη πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους ειδικούς του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Υγεία του Πληθυσμού στο Οντάριο, στον Καναδά, έδειξε ότι η διατροφή δυτικού τύπου με μεγάλη κατανάλωση τηγανητών φαγητών, αλμυρών σνακ και κόκκινου κρέατος, αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακών επεισοδίων κατά 35%.

Οι μελετητές αξιολόγησαν στοιχεία για 16.000 ανθρώπους από 52 χώρες που συμπεριλάμβαναν σχεδόν 6.000 ανθρώπους, που είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο.

Διαβάστε ακόμη:
Fast food… fat food
http://www.vita.gr/html/ent/030/ent.7030.asp

Παχυσαρκία όπως κλιματική αλλαγή!
http://www.vita.gr/html/ent/902/ent.4902.asp

Πόσο μας παχαίνει το έτοιμο φαγητό;
http://www.vita.gr/html/ent/175/ent.1175.asp

Τι μπορεί να με παχαίνει εκτός από το φαγητό;
http://www.vita.gr/html/ent/412/ent.1412.asp

Ξεγελάστε την πείνα σας τρώγοντας νόστιμα
http://www.vita.gr/html/ent/118/ent.6118.asp