Προλαμβάνεται ο καρκίνος του πνεύμονα; Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ναι. Ενημερωθείτε πώς, από τους ειδικούς επιστήμονες που σας περιμένουν σε κεντρικά σημεία της Αθήνας.

Περισσότεροι από 1.500.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται παγκοσμίως με καρκίνο του πνεύμονα, ενώ στην πατρίδα μας καταγράφονται 7000 θάνατοι από τη νόσο αυτή, κάθε χρόνο. Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο, σκοτώνοντας περισσότερα άτομα απ’ ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη μαζί. Η πρόγνωση των ασθενών είναι εξαιρετικά δυσμενής, αφού μόνο το 40%, 27% και 15% είναι στη ζωή έναν, δύο και πέντε χρόνια μετά, αντίστοιχα.

Όπως μάλιστα είπε ο αναπληρωτής. Καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ κ. Κωνσταντίνος Συρίγος, ένας ανθρακωρύχος έχει 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να πάθει καρκίνο του πνεύμονα από ό,τι ένας καπνιστής που καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα.

Επιπλέον, ο κ. Συρίγος τόνισε ότι η συνήθεια του καπνίσματος είναι η κύρια αιτία ανάπτυξης του καρκίνου του πνεύμονα. Το 80-85% των ασθενών που αναπτύσσουν τον καρκίνο αυτό, είναι καπνιστές. Όμως, και οι παθητικοί καπνιστές κινδυνεύουν, αφού έχουν 15% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα και να καταλήξουν από αυτές, σε σύγκριση με ενήλικες που εργάζονται ή κατοικούν σε σπίτι όπου δεν υπάρχουν καπνιστές. Όσον αφορά στον καρκίνο του πνεύμονα, αυξάνεται ο κίνδυνός τους κατά 20-30%.

Η σημασία της πρόληψης
Όσο σημαντική είναι για τον καρκίνο του πνεύμονα η πρωτογενής πρόληψη (δηλαδή, η διακοπή του καπνίσματος), τόσο ανεπιτυχής είναι η δευτερογενής πρόληψη (δηλαδή, η διάγνωση της νόσου πριν εκδηλωθεί κλινικά). Είναι, λοιπόν, σημαντικό να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση, μόλις η νόσος γίνει συμπτωματική. Τα συχνότερα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα είναι ο βήχας, η απόχρεμψη, ο θωρακικός πόνος και η δύσπνοια.

Όμως, αυτά είναι συμπτώματα που συχνά υπάρχουν χρονίως στους καπνιστές, με αποτέλεσμα ούτε ο ασθενής, ούτε ο θεράπων ιατρός του να θορυβούνται. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει ευαισθητοποίηση των γιατρών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ώστε η παραμικρή διαφοροποίηση των συμπτωμάτων σε καπνιστές να αποτελεί αφορμή για περαιτέρω διερεύνηση.

Πώς γίνεται η διάγνωση
Η διάγνωση της νόσου μπορεί να γίνει με βρογχοσκόπηση, κατευθυνόμενη βιοψία υπό αξονικό τομογράφο ή σε σπάνιες περιπτώσεις με ανοιχτή βιοψία. Η εκτίμηση πόσο εκτεταμένη είναι η νόσος μπορεί να γίνει με αξονική ή μαγνητική τομογραφία, αλλά η πλέον αξιόπιστη μέθοδος είναι η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET-CT), μια εξέταση που επί του παρόντος, είναι ακριβή, γίνεται μόνο στην Αθήνα και εγκρίνεται με δυσκολίες από τα διάφορα ταμεία.

Σημαντικές δράσεις
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (W.H.O) έχει ορίσει το κάπνισμα «ως μία διαταραχή που οφείλεται σε κατάχρηση χημικής ουσίας και ευθύνεται ή ενοχοποιείται για περισσότερα από 25 σοβαρά νοσήματα, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, η καρδιακή νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, το εμφύσημα κ. α.». Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και αντιμετώπισης της μεγάλης θνησιμότητας της νόσου καθιέρωσε το Νοέμβριο ως «Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα».

Συμμετέχοντας σε αυτή την πρωτοβουλία η Ογκολογική Μονάδα Γ΄ΠΠ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο Γενικό Νοσοκομείο «Η Σωτηρία» διοργανώνει μια σειρά από δραστηριότητες που απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας, σε ασθενείς, αλλά και στον πληθυσμό γενικότερα.

Επίσης, δημιούργησε την ιστοσελίδα www.lungcancer.gr με χρηστικές πληροφορίες για τον καρκίνο. Το επιστημονικό προσωπικό της Μονάδας για όλο το μήνα θα απαντά άμεσα σε ηλεκτρονικά μηνύματα σχετικά με τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και τον καρκίνο γενικότερα.

Παράλληλα, από τις 3 μέχρι τις 7 Νοεμβρίου λειτουργούν περίπτερα στην πλατεία Ομονοίας και στην πλατεία Κολωνακίου από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα όπου εθελοντές, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, θα κάνουν δωρεάν σπιρομέτρηση και θα παρέχουν στους πολίτες έντυπο και ηλεκτρονικό ενημερωτικό υλικό. Εκδηλώσεις για ασθενείς και τους συγγενείς τους, καθώς και για γιατρούς και νοσηλευτές που κατ’ εξοχήν ασχολούνται με τον καρκίνο του πνεύμονα, θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο της Ογκολογικής Μονάδας Γ΄ΠΠ και στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Η Σωτηρία».