Τις άσπρες τρίχες θα μπορούν να αποχαιρετήσουν όσοι τις έχουν αποκτήσει λόγω ασθενείας ή υπερβολικού στρες. Αυτός είναι τουλάχιστο ο στόχος βρετανών και γερμανών επιστημόνων, οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα φάρμακο που αντιστρέφει το συγκεκριμένο πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών.

Ειδικοί των Πανεπιστημίων του Μάντσεστερ και του Λύμπεκ, χρησιμοποίησαν ένα ειδικό «μόριο» – το επιστημονικώς ονομαζόμενο, K(D)PT – για να ενεργοποιήσουν την παραγωγή μελανίνης, της ουσίας δηλαδή που δίνει στα μαλλιά το χρώμα τους. Αυτό το μόριο μοιάζει πολύ με τις φυσικές ορμόνες που ρυθμίζουν την παραγωγή της μελανίνης.

Στη διάρκεια των πειραμάτων τους, πήραν θύλακες τριχών από έξι εθελόντριες ηλικίας 46 έως 65 ετών, και, στη συνέχεια, προσπάθησαν να μιμηθούν δύο παθήσεις που μπορούν να κάνουν τις τρίχες άσπρες: τη «γυροειδή αλωπεκία» και τη «διάχυτη αλωπεκία», μια διαταραχή που σχετίζεται με το έντονο στρες.

Και στις δύο περιπτώσεις το μόριο K(D)PT έδειξε να αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα της μελανίνης στους θύλακες των τριχών.

Οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν ότι είναι αρκετά νωρίς για να γνωρίσουμε αν αυτή η μέθοδος μπορεί να συμβάλλει στην πλήρη ανάκτηση του χαμένου χρώματος των μαλλιών.

Διευκρινίζουν επίσης ότι η νέα τεχνική δεν είναι αποτελεσματική για τις τρίχες που έχουν χάσει το χρώμα τους λόγω της φυσικής διαδικασίας του γήρατος.

Διαβάστε ακόμη:
Tριχοφάγος: Το στρες επί κεφαλής
http://www.vita.gr/html/ent/528/ent.6528.asp

Βαφές μαλλιών: ξανά στο εδώλιο
http://www.vita.gr/html/ent/136/ent.7136.asp

Έχετε πρόβλημα με τα μαλλιά σας; Σας δίνουμε τη λύση
http://www.vita.gr/html/ent/721/ent.6721.asp

Γερά μαλλιά από το λούσιμο ως το στέγνωμα
http://www.vita.gr/html/ent/458/ent.6458.asp

Mην τα βάψεις… μαύρα!
http://www.vita.gr/html/ent/066/ent.6066.asp