Αυτό υπόσχονται τώρα βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, οι οποίοι κατάφεραν να επουλώσουν τραυματισμούς στο μηνίσκο με την εισαγωγή βλαστικών κυττάρων, τα οποία προέρχονταν από το μυελό των οστών του ίδιου του ασθενούς.

Ο μηνίσκος αποτελεί το φυσικό «αμορτισέρ» του γονάτου. Πρόκειται στην ουσία για ένα χόνδρο στο σχήμα της ημισελήνου, ο οποίος δρα ως «μαξιλαράκι» που απορροφά τους κραδασμούς μεταξύ των άνω και των κάτω οστών του ποδιού. Οι πιο συχνοί τραυματισμοί συμβαίνουν με το γύρισμα του ποδιού στη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως είναι το ποδόσφαιρο, το τρέξιμο, το σκι κ.ά.

Οι ειδικοί κατάφεραν να θεραπεύσουν τους ιστούς του χόνδρου στο εργαστήριο, τοποθετώντας τα βλαστικά κύτταρα που έλαβαν από το μυελό των οστών του ασθενούς στο σημείο της τραυματικής ρήξης. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός καλουπιού από κολλαγόνο κατάφεραν να κρατήσουν το χόνδρο στη σωστή θέση.

Ανακάλυψαν λοιπόν ότι τα βλαστικά κύτταρα κατάφεραν να ενώσουν τα δύο μέρη του τραυματισμένου χόνδρου, χαρίζοντάς του και πάλι την ενιαία του μορφή.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής ρευματολογίας και μηχανικής ιστών, δρ. Άντονι Χολάντερ, αναμένεται μάλιστα να εφαρμόσει τη νέα θεραπεία κατά των τραυματισμών του μηνίσκου στους ασθενείς του.

«Τα βλαστικά κύτταρα συνένωσαν τα δύο μέρη στην περιοχή της κάκωσης. Ελπίζουμε ότι η συγκεκριμένη επούλωση στους ασθενείς θα είναι τόσο ισχυρή, ώστε να θεραπεύεται πλήρως ο τραυματισμός τους», υπογραμμίζει ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμη:
Προστάτης από ένα μόνο κύτταρο!
http://www.vita.gr/html/ent/785/ent.7785.asp

Νευρικά κύτταρα «νοσοκόμοι»!
http://www.vita.gr/html/ent/400/ent.7400.asp

Επιδιόρθωση σπονδύλων με βλαστικά κύτταρα!
http://www.vita.gr/html/ent/105/ent.7105.asp

Μπορούμε να αναπλάσουμε τα όργανά μας;
http://www.vita.gr/html/ent/003/ent.1003.asp

Σαγόνι από βλαστικά κύτταρα
http://www.vita.gr/html/ent/832/ent.4832.asp

Βλαστικά κύτταρα αποκαθιστούν τα οστά
http://www.vita.gr/html/ent/898/ent.4898.asp

Βλαστικά κύτταρα εναντίον νευρολογικών ασθενειών
http://www.vita.gr/html/ent/729/ent.6729.asp