Αποτελεσματική θεραπεία κατά της ψωρίασης αποτελεί τελικά το ταπεινό λουλάκι, σύμφωνα με νέα ταϊβανέζικη έρευνα. Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Archives of Dermatology», οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Chang Gung δοκίμασαν μια αλοιφή από λουλάκι σε 42 ασθενείς, οι οποίοι έπασχαν από ψωρίαση κατά τα τελευταία δύο χρόνια.

Τους ζητήθηκε, λοιπόν, να εφαρμόζουν τη φυσική αλοιφή από τη μια πλευρά του σώματός τους, ενώ από την άλλη χρησιμοποιούσαν μια αλοιφή placebo.

Παρακολουθώντας διαρκώς την πορεία της κατάστασής τους, κατά τη διάρκεια του πειράματος 12 εβδομάδων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι στα σημεία όπου χρησιμοποιούνταν το λουλάκι υπήρχε βελτίωση της τάξεως του 81%, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα σημεία όπου οι ασθενείς χρησιμοποιούσαν την ψευδοαλοιφή τα οποία κατέγραφαν βελτίωση 26%.

Μέχρι το τέλος της θεραπείας, οι 25 από τους 42 ασθενείς είχαν απαλλαγεί πλήρως από τις χαρακτηριστικές, επώδυνες δερματικές πλάκες, ενώ η μόνη παρενέργεια που είχαν παρουσιάσει ορισμένοι ήταν μια ήπια δερματική αλλεργία.

«Οι υπάρχουσες στεροειδείς θεραπείες πολλές φορές προκαλούν παρενέργειες, ενώ το λουλάκι μπορεί να προκαλέσει πολύ λιγότερες παρενέργειες», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας δρ Γιν-Κου Λιν.

Στην Κίνα και στην Ταϊβάν, το λουλάκι χορηγείται εδώ και πολλά χρόνια -για εξωτερική ή εσωτερική χρήση- στην αντιμετώπιση εκζεμάτων, φλεγμονών κλπ. Ωστόσο, η συστηματική χρήση του συνδέεται με ερεθισμό του γαστρεντερικού και προβλήματα στο συκώτι.

Διαβάστε ακόμη:
Οι φυσικές λύσεις για δερματικά προβλήματα
http://www.vita.gr/html/ent/410/ent.2410.asp

Άλατα Σούσλερ: Σε τι μου χρειάζονται;
http://www.vita.gr/html/ent/130/ent.2130.asp

Νέο φάρμακο για την ψωρίαση
http://www.vita.gr/html/ent/216/ent.6216.asp

Έκζεμα. Φταίνε οι στενές επαφές!
http://www.vita.gr/html/ent/504/ent.5504.asp