Τα ψώνια των εορτών μας αδειάζουν το πορτοφόλι, μας γεμίζουν στρες, μας ανεβάζουν την πίεση: τώρα το λέει και η επιστήμη.


Ξεκούραση, διακοπές, στιγμές χαράς με φίλους, συντρόφους ή οικογένεια; Ή μήπως οι γιορτές μας καταστρέφονται από τον καταναλωτισμό, το άγχος, την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τον ποδαρόδρομο για να προλάβουμε να κάνουμε τα ψώνια μας;


Το κυνήγι των χριστουγεννιάτικων αγορών αυξάνει τα επίπεδα του στρες και, κατά συνέπεια, την αρτηριακή πίεση. Το στρες προκαλεί δηλαδή υπέρταση η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Ακόμη και χαμηλή αύξηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανίες και σε κρίσεις πανικού.


Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Λονδίνου πραγματοποίησαν σε συνεργασία με την βρετανική ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών Moneysupermarket Shopping μια ενδεικτική έρευνα: ζήτησαν από 15 άνδρες και 15 γυναίκες να αγοράσουν διάφορα αντικείμενα μέσα σε χρονικό διάστημα 75 λεπτών.


Όταν η «αποστολή εξετελέσθη», οι άνδρες καταναλωτές αισθάνονταν διπλάσια αγχωμένοι ενώ οι γυναίκες αισθάνονταν τριπλάσιο άγχος!


Ο καρδιακός σφυγμός μας αυξάνεται κατά 10%, όταν ψωνίζουμε αγχωμένα στη διάρκεια των γιορτών, επισημαίνουν οι ειδικοί. Ο Ρομπ Μπαρνς από το Moneysupermarket Shopping υποστηρίζει ότι το υπερβολικό στρες έχει ωθήσει αρκετούς καταναλωτές σε διαδικτυακές αγορές και συμπεραίνει: «Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν γιατί περισσότεροι καταναλωτές παρά ποτέ επιλέγουν να κάθονται αναπαυτικά και να ψωνίζουν μέσω ιντερνέτ».


Διαβάστε ακόμη:

Kρατήστε τα καλύτερα δώρα για… τον εαυτό σας

http://www.vita.gr/html/ent/243/ent.2243.asp


Λύστε τo παζλ των γιορτών

http://www.vita.gr/html/ent/244/ent.2244.asp


Τι είδους Αϊ-Βασίλης είστε;

http://www.vita.gr/html/ent/219/ent.5219.asp


Ξεκούραση για τις γιορτές

http://www.vita.gr/html/ent/455/ent.2455.asp


Shopaholics: Μήπως είστε εθισμένοι στα ψώνια;

http://www.vita.gr/html/ent/413/ent.7413.asp