Με τη συσσώρευση σκουπιδιών και την αύξηση της εγκληματικότητας συνδέουν τα γκράφιτι στους τοίχους, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκρόνινγκεν στην Ολλανδία. Οι ειδικοί έκαναν συνολικά έξι «πειράματα πεδίου», όπως λέγονται.

Για παράδειγμα, σε ένα δρομάκι όπου συνήθως πάρκαραν 80 μοτοσικλέτες, τοποθέτησαν σε ένα μονόχρωμο καθαρό τοίχο ένα τυπικό απαγορευτικό σήμα με τη λέξη «γκράφιτι» (δηλαδή «απαγορεύεται το γκράφιτι»). Κρέμασαν φυλλάδια στις μπάρες όπου έδεναν οι οδηγοί τις μοτοσικλέτες τους τα οποία έπρεπε να αφαιρέσουν για να πάρουν τις μηχανές τους και να φύγουν. Μετά την αποχώρηση των μοτοσικλετιστών, μετρούσαν τα φυλλάδια που είχαν πεταχτεί κάτω, αφού δεν υπήρχαν γύρω κάδοι απορριμμάτων.

Επανέλαβαν το ίδιο πείραμα στον ίδιο δρόμο μόνο που τώρα είχαν γεμίσει τον τοίχο με γκράφιτι. Διαπίστωσαν ότι το 69% άφησε σκουπίδια πίσω του όταν ο τοίχος ήταν γεμάτος με γκράφιτι και μόλις το 33% όταν ο τοίχος ήταν καθαρός.

Σε άλλο πείραμα πάλι διαπίστωσαν ότι το γράψιμο με σπρέι στους τοίχους ενίσχυε τα κρούσματα κλοπών. Τοποθέτησαν δύο φακέλους οι οποίοι έμοιαζαν να περιέχουν χρήματα, στη σχισμή δύο γραμματοκιβωτίων και στη συνέχεια παρακολούθησαν την αντίδραση των περαστικών.

Το ένα ήταν καλυμμένο με γκράφιτι, ενώ το άλλο ήταν καθαρό. Διαπίστωσαν ότι στην περίπτωση του «διακοσμημένου» γραμματοκιβωτίου, το 25% των πεζών είχαν κλέψει τον φάκελο σε σχέση με το 11% του καθαρού.

Εκφράζονται ωστόσο αντιρρήσεις για τη μεθοδολογία της έρευνας με βασικό επιχείρημα ότι η μία συμπεριφορά (γκράφιτι) δεν καθορίζει την άλλη (παραβατικότητα), αλλά και οι δύο οφείλονται σε διαφορετικά κοινωνικά αίτια.

Διαβάστε ακόμα:
Πες μου πού μένεις, να σου πω πόσο υγιής είσαι
http://www.vita.gr/html/ent/044/ent.7044.asp

Aνακύκλωση. Tα σκουπίδια που δεν είναι σκουπίδια
http://www.vita.gr/html/ent/489/ent.2489.asp

Πόσα χρόνια ζει ένα μπουκάλι;
http://www.vita.gr/html/ent/079/ent.7079.asp