Ένα μικροσκοπικό τρυπάνι το οποίο «καθαρίζει» τις φραγμένες αρτηρίες δημιούργησαν οι ειδικοί της αμερικανικής εταιρείας Pathway Medical.

Πρόκειται για μια λιλιπούτεια συσκευή που μπορεί να «ταξιδεύει» με ασφάλεια στις βουλωμένες αρτηρίες, να διαλύει και να ρουφά στη συνέχεια τις αθηρωματικές πλάκες οι οποίες συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αρτηριών και τις φράσσουν.

To πρωτοποριακό εργαλείο αναμένεται να βοηθήσει κυρίως ανθρώπους με θρομβώσεις στα κάτω άκρα. Αποτελείται από ένα πλαστικό σωληνάκι εξοπλισμένο με ατσάλινες λεπίδες στη μια άκρη, καθώς και μια αντλία που απομακρύνει ό,τι έχουν αφαιρέσει οι λεπίδες. Όλες οι εντολές δίνονται μέσω τηλεχειριστηρίου.

Για την εισαγωγή του μίνι τρυπανιού χρειάζεται τοπική αναισθησία. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια επέμβαση ρουτίνας η οποία ωστόσο έδειξε να περιορίζει σημαντικά την ανάγκη για νέες επεμβάσεις.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία με τη συμμετοχή περίπου 12 ασθενών, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι σε όσους είχε χρησιμοποιηθεί η εν λόγω συσκευή δεν είχε παρατηρηθεί εκ νέου αθηρωμάτωση περίπου έξι μήνες μετά τη θεραπεία.

Επιπλέον, από μεγαλύτερη έρευνα όπου έλαβαν μέρος περισσότερα από 150 άτομα, το μικροσκοπικό τρυπάνι μείωσε την ύπαρξη θρομβώσεων από 89% σε 39%, ενώ έξι μήνες μετά την εφαρμογή του, μόνο το 14% χρειάστηκαν να υποβληθούν ξανά στην ίδια διαδικασία συγκριτικά με το 50% όσων είχαν προχωρήσει σε αγγειοπλαστική.

Διαβάστε ακόμα:
Mικρές αλλαγές στο πιάτο μεγάλα κερδη στην καρδιά
http://www.vita.gr/html/ent/136/ent.1136.asp

Kαι όμως, το έμφραγμα προειδοποιεί!
http://www.vita.gr/html/ent/042/ent.1042.asp

Τεχνητές φλέβες και αρτηρίες
http://www.vita.gr/html/ent/728/ent.6728.asp

Στατίνες για νεανικές αρτηρίες
http://www.vita.gr/html/ent/437/ent.7437.asp


«Σκούπα» για τις αρτηρίες του εγκεφάλου
http://www.vita.gr/html/ent/819/ent.4819.asp