Έλληνες ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός διαφόρων τύπων χημειοθεραπείας σε κάποιες περιπτώσεις γυναικών με καρκίνο του μαστού είναι πιο αποτελεσματικός σε σχέση με τις μεμονωμένες χημειοθεραπείες, επιτρέποντας έτσι στις ασθενείς να ζουν περισσότερο.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the National Cancer Institute» και έκανε τον γύρο του κόσμου.

Σύμφωνα με αυτήν, οι επιστήμονες ανέλυσαν 128 κλινικές δοκιμές στις οποίες είχαν λάβει μέρος περισσότερες από 26.000 γυναίκες που έπασχαν από καρκίνο του μαστού, οι οποίες υποβάλλονταν ήδη σε χημειοθεραπεία. Προχώρησαν έπειτα σε 148 διαφορετικές συγκρίσεις θεραπειών.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν θεραπεία ταξάνης, πακτιταξέλης, ή δοκεταξέλης σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ζούσαν κατά μέσο όρο ένα χρόνο περισσότερο από εκείνες που δεν υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία.

Όπως αναφέρει μάλιστα ο κ. Ιωάννης Ιωαννίδης, οι γυναίκες στις οποίες χορηγούνταν μόνο θεραπεία ταξάνης ή ένας συνδυασμός ανθρακυκλίνης με κάποιο παλαιότερο φάρμακο, ζούσαν περίπου οκτώ μήνες περισσότερο συγκριτικά με τις ασθενείς που δεν ακολουθούσαν οποιαδήποτε θεραπεία.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη η οποία συγκρίνει μεταξύ τους διαφορετικούς τύπους χημειοθεραπείας, οι οποίες χρησιμοποιούνται κατά τα τελευταία 35 χρόνια, με σκοπό την διαπίστωση της πραγματικής τους αποτελεσματικότητας.

«Τα νέα ευρήματα έχουν να κάνουν με τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας των υπαρχουσών θεραπειών», τονίζει ο κ. Ιωαννίδης.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τελευταία μελέτη χαράσσει τον δρόμο για την εξεύρεση της «χρυσής τομής» ως προς τη δοσολογία των αντικαρκινικών φαρμάκων, το χρονικό περιθώριο αλλά και τον συνδυασμό διαφορετικών θεραπειών.

  • Από την άλλη, νέα έρευνα δείχνει ότι μέχρι το 2010 ο καρκίνος θα έχει εκτοπίσει τα καρδιαγγειακά νοσήματα από την πρώτη θέση των αιτιών θανάτου, παγκοσμίως.
Σύμφωνα με επίσημη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μάλιστα, εντός του έτους περίπου 12,4 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι θα έχουν διαγνωσθεί θετικοί σε κάποια μορφή της νόσου, ενώ περίπου 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι θα πεθάνουν από αυτήν.

«Οι περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως έχει διπλασιαστεί κατά τα τελευταία 30 χρόνια του 20ου αιώνα, αριθμός ο οποίος αναμένεται να διπλασιαστεί εκ νέου από το 2000 έως το 2020, ενώ θα τριπλασιαστεί έως το 2030», αναφέρει η έκθεση.

Όπως παρατηρούν μάλιστα οι ειδικοί, οι άνδρες πλήττονται περισσότερο από καρκίνο των πνευμόνων και οι γυναίκες από καρκίνο του μαστού. Βέβαια εκτιμάται ότι μεταξύ των δύο φύλων, οι άνδρες είναι αυτοί που πεθαίνουν συχνότερα από τη νόσο.

Διαβάστε ακόμα:
H βιταμίνη C παρεμποδίζει τη χημειοθεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/501/ent.7501.asp

Η νηστεία βοηθά τη χημειοθεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/630/ent.5630.asp

11 +1 πράγματα που δεν ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.6046.asp

Καφές, αλκοόλ και καρκίνος του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/255/ent.6255.asp