Την ερωτική μας ζωή μπορεί να απειλεί η παρακολούθηση αισθηματικών ταινιών, λόγω των υπερβολικά υψηλών απαιτήσεων που προβάλλουν!

Το συμπέρασμα ανήκει στους ειδικούς του Πανεπιστημίου Heriot Watt στο Εδιμβούργο, οι οποίοι μελέτησαν συνολικά 40 κινηματογραφικές επιτυχίες από το 1995 έως το 2005.

Στη μελέτη συμμετείχαν φοιτητές από τους οποίους ζητήθηκε οι 100 να παρακολουθήσουν τη ρομαντική κομεντί «Serendipity», και οι υπόλοιποι 100 να παρακολουθήσουν ένα δράμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν παρακολουθήσει την αισθηματική ταινία έτειναν να πιστεύουν περισσότερο στη μοίρα και το πεπρωμένο.

Μάλιστα, όσον αφορά τις ίδιες τις ταινίες, παρατήρησαν ότι οι περισσότερες από αυτές μοιράζονταν ουτοπικά στοιχεία ως προς την ερωτική ζωή των πρωταγωνιστών, τα οποία είναι μάλλον ακατόρθωτα για τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς. Ανάμεσα σε αυτές τις ταινίες ήταν: Το «You’ve Got Mail» με τη Μεγκ Ράιαν, το «Maid in Manhattan» και το «Τhe Wedding Planner» με την Τζένιφερ Λόπεζ, όπως επίσης και το «While You Were Sleeping» με τη Σάντρα Μπούλοκ.

«Σύμβουλοι γάμων βλέπουν συχνά ζευγάρια τα οποία πιστεύουν ότι το σεξ θα πρέπει να είναι πάντα τέλειο και ότι εάν είναι γραφτό τους να είναι μαζί, τότε ο ένας σύντροφος θα ξέρει τι επιθυμεί ο άλλος, χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω επικοινωνία», αναφέρει ο δρ. Μπγιαρν Χολμς που συμμετείχε στην έρευνα.

«Γνωρίζουμε ότι τα ΜΜΕ προσπαθούν πολλές φορές να περάσουν συγκεκριμένες ιδέες στους ανθρώπους» εξηγεί. «Το πρόβλημα είναι ότι μολονότι οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι η ιδέα της ιδανικής σχέσης είναι ουτοπική, ορισμένοι εξακολουθούν να θαμπώνονται από τα ρομαντικά πορτρέτα που προβάλλουν τα μέσα».

Από την άλλη, αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Ράτζερς στο Νιου Τζέρσει μάλλον βλέπουν το ζήτημα του έρωτα μέσα από ένα πιο… ρόδινο πρίσμα. Ανακάλυψαν ότι ο πραγματικός έρωτας υπάρχει και ότι κάποια τυχερά ζευγάρια βιώνουν την απόλυτη ευτυχία.

Υπέβαλλαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου 17 ζευγάρια ηλικίας από 40 έως 65 ετών, τα οποία ήταν παντρεμένα για τουλάχιστον 20 χρόνια και στη συνέχεια τις συνέκριναν με εκείνες που ανήκαν σε νεαρότερα ζευγάρια τα οποία ήταν μαζί για λιγότερο από έξι μήνες.

Είδαν, λοιπόν, ότι σε κάποια ζευγάρια 20ετίας ενεργοποιούνταν οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονταν με την ευφορία και την εξάρτηση, με εκείνες που ενεργοποιούνταν σε «φρέσκα» ζευγάρια.

«Τώρα έχουμε απτές αποδείξεις από άποψη φυσιολογίας ότι η ρομαντικός έρωτας μπορεί να αντέξει στο χρόνο», δηλώνει η επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια κ. Χέλεν Φίσερ. «Βάσει των συγκεκριμένων ευρημάτων βλέπουμε ότι ο ρομαντικός έρωτας δεν βοηθά μόνο στο ξεκίνημα μιας σχέσης αλλά και στη διατήρησή της στο χρόνο».

Διαβάστε ακόμα:
Εγώ… κι εσύ… και η χηµεία του έρωτά µας
http://www.vita.gr/html/ent/894/ent.6894.asp

H δύναμη όσων δεν ειπώθηκαν ποτέ
http://www.vita.gr/html/ent/238/ent.2238.asp

Για να μη φθείρει η γκρίνια το γάμο σας
http://www.vita.gr/html/ent/041/ent.2041.asp