Μια καινοτόμο 5ετή μελέτη ξεκίνησαν οι ερευνητές του βρετανικού Ινστιτούτου Σάνγκερ και οι ειδικοί του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη, με σκοπό να αναπτυχθούν εξατομικευμένες αντικαρκινικές θεραπείες που θα είναι κυριολεκτικά «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα των ασθενών.

Στόχος των ειδικών είναι η δημιουργία ενός καταλόγου γενετικώς ταξινομημένων καρκινικών όγκων και των αντίστοιχων θεραπειών. Με τον τρόπο αυτό, μετά τα απαραίτητα τεστ DNA θα χορηγούνται στους ασθενείς οι πλέον αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, δύο ασθενείς με καρκίνο του μαστού θα μπορούσαν για παράδειγμα να λάβουν διαφορετικά φάρμακα ο καθένας βάσει των γονιδιακών παραλλαγών που εντοπίζονται στους καρκινικούς τους όγκους.

«Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι πραγματικά το μέλλον της ιατρικής», λέει ο καθηγητής Τζεφ Σέτλεμαν από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

«Η φράση που μου αρέσει να χρησιμοποιώ είναι «η εξατομικευμένη ιατρική», όπου επιλέγουμε το φάρμακο που χορηγούμε στον ασθενή ανάλογα με τα γονιδιακά χαρακτηριστικά του καρκινικού του όγκου», εξηγεί.

Αν και μέχρι τώρα περίπου 200 διαφορετικοί τύποι καρκίνου έχουν ήδη αναγνωριστεί από τους ειδικούς, παρόλα αυτά γενετικές έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και αυτοί μπορούν να χωριστούν σε αρκετές υποκατηγορίες, γεγονός που οφείλεται σε συγκεκριμένες ανωμαλίες του DNA. Αυτές οι γενετικές παραλλαγές είναι υπεύθυνες για το αν ένα φάρμακο θα δράσει όπως πρέπει ή όχι.

«Ο καρκίνος πλήττει περίπου το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού. Ωστόσο πλέον έχουμε στα χέρια μας νέα όπλα για την καταπολέμησή του. Η κατανόηση των καρκινικών παραλλαγών σε συνδυασμό με την έρευνα μεγάλης κλίμακας σημαίνει ότι μπορούμε να αναπτύξουμε τεχνικές προληπτικής εξέτασης για ακόμη πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας ευρύτερης γκάμας καρκίνων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μάικ Στράτον από το Ινστιτούτο Σάγκερ.

Το κόστος της εργασίας που αναμένεται να «γυρίσει σελίδα» στην αντιμετώπιση της νόσου, ανέρχεται περίπου στα εννέα εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:
Συνέντευξη – Ηλίας Αθανασιάδης: Καρκίνος του μαστού: «Σπουδαίο βήμα η εξατομικευμένη
http://www.vita.gr/html/ent/452/ent.7452.asp

Μπλόκο στον καρκίνο
http://www.vita.gr/html/ent/229/ent.7229.asp

Θα προλαμβάνεται ο καρκίνος με ένα εμβόλιο;
http://www.vita.gr/html/ent/319/ent.1319.asp