Η ιστορία ενός εντελώς τυφλού άνδρα ο οποίος κινείται χωρίς πρόβλημα χάρη στην ανεπτυγμένη του διαίσθηση, έχει εντυπωσιάσει τους ειδικούς.

Ο 56χρονος άνδρας, έχασε πλήρως την όρασή του το 2003 μετά από βλάβη στον οπτικό φλοιό ύστερα από δύο εγκεφαλικά επεισόδια. Μέχρι τότε εργάζονταν ως γιατρός για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Από τότε όμως, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι στη ζωή του. Ο ίδιος συνεχίζει να αποφεύγει με μεγάλη ευκολία τα εμπόδια που συναντά στο δρόμο του, αλλά και να αντιλαμβάνεται τις εκφράσεις των προσώπων των ατόμων που τον περιβάλλουν.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Τίλμπουργκ στην Ολλανδία, σε συνεργασία με εκείνους του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, θέλοντας να διαπιστώσουν τις πραγματικές ικανότητες του 56χρονου, έφτιαξαν έναν λαβύρινθο από εμπόδια και στη συνέχεια τον έβαλαν να περπατήσει σε αυτόν. Προς μεγάλη τους έκπληξη λοιπόν, διαπίστωσαν ότι ενώ ο άνδρας περπατούσε χωρίς να κρατά μπαστούνι γνώριζε πότε είχε μπροστά του εμπόδιο, παρακάμπτοντάς το.

Σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο «Current Biology», οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα μάτια του άνδρα δέχονται την εικόνα αλλά στη συνέχεια αυτή δεν αναλύεται από τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα ο ίδιος να μην βλέπει τίποτα.

Είχε μάλιστα προηγουμένως διαγνωσθεί ότι πάσχει από «τυφλή όραση». Πρόκειται για την ικανότητα να εντοπίζει κανείς αντικείμενα στο περιβάλλον γύρω του χωρίς όμως να έχει επίγνωση του τι βλέπει.

Σύντομα ο 56χρονος άνδρας αναμένεται να υποβληθεί σε νέο κύκλο εξετάσεων προκειμένου να μελετηθεί εις βάθος η σπάνια περίπτωσή του.

Διαβάστε ακόμα:
Nα εμπιστεύομαι το ένστικτό μου;
http://www.vita.gr/html/ent/488/ent.1488.asp

Βιονικό μάτι δίνει ελπίδα στους τυφλούς
http://www.vita.gr/html/ent/891/ent.5891.asp